Frith. Tikanoja

Kauppaneuvos Frithiof TikanojaFrith-Tikanoja_72

Frithiof Tikanoja oli Suomen nykyaikaisen tukkukaupan uranuurtajia. Hänen ja Josef Lassilan perustama kangas- ja rihkama-alan tukkuliike Lassila & Tikanoja oli 1980-luvulle saakka alansa suurin Suomessa. Tikanoja oli myös kulttuuripersoonallisuus, taiteen tuntija ja keräilijä. Hän lahjoitti 1951 Vaasan kaupungille yli tuhat teosta käsittävän taidekokoelman.

Frithiof Tikanoja oli talollinen Erkki Matinpoika Tuomalan ja hänen puolisonsa Anna Liisa Herrosen poika Kälviän Jokikylän Tikanojasta. Frithiof oli seitsemästä sisaruksesta nuorin. Frithiof Tikanoja kävi kansakoulun kotipitäjässään Kälviällä. Heti koulun jälkeen, jo 14-vuotiaana 1892, hän meni kauppa-apulaiseksi Kälviän Kauppa Oy:öön. Muutaman vuoden kuluttua Tikanoja siirtyi samaan tehtävään naapuripitäjään Kannukseen kokkolalaisen kauppiaan Alfred Björklundin sivuliikkeeseen, kunnes hän sai 1895 kauppamatkustajan paikan vaasalaisen Carl Finnilän tukkuliikkeen Myllymäen asemakylän haarakonttorista Ähtäristä. Sitä johti toinen kälviäläinen, Jooseppi (Josef) Lassila (1863–1940).

Tikanoja oli erinomainen kauppamies ja nautti suuresti liikkumisesta tuon ajan pienissä kauppaliikkeissä. Kymmenen vuoden jälkeen 1905 Lassila ja Tikanoja päätyivät perustamaan oman tukkuliikkeen. Tuon aikakauden tukkuliikkeet olivat yleensä yleisliikkeitä, jotka välittivät käytännössä kaikkia maaseudun kaupoissa tarvittavia tavaroita. Lassilan ja Tikanojan liike erikoistui kuitenkin pian kankaisiin ja rihkamatavaraan. Rihkama tarkoitti tuohon aikaan lyhyttavaraa, siis ei-mitattavia tekstiilejä. Liike perustettiin lähialueen suurimpaan kaupunkiin Vaasaan. Lassila hoiti liikkeessä edelleen konttoritehtävät ja oli toimitusjohtaja, Tikanoja jatkoi matkustajana. Kumppanusten liike menestyi alusta lähtien hyvin, ja se muutettiinkin 1913 osakeyhtiöksi, Lassila & Tikanoja Oy:ksi. Samalla Frithiof Tikanojasta tuli yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Lassila & Tikanoja Oy kasvoi nopeasti maan suurimmaksi tekstiilikaupan tukkuliikkeeksi. Se menestyi erityisen hyvin ensimmäisen maailmansodan vuosina ja heti sen jälkeen, jolloin kaupan alalla kaivattiin erityisesti vakautta ja luotettavuutta. Frithiof Tikanoja oli perustamassa Vaasaan myös muuta taloudellista toimintaa. Hän kuului Rautakauppa Oy Teräksen, Vaasan Kenkätehdas Oy:n ja Juho Myntti Oy:n perustajiin, samoin Vaasan Vilja- ja Siemenkauppa Oy:n. Tekstiilien saannin yhtiö varmisti perustamalla tai hankkimalla osuuksia tehtaista, muun muassa Pohjanmaan Verkatehdas Oy:stä, Vaasan Kutomo Oy:stä, Kutomo ja Punomo Oy:stä sekä Vaasan Puuvillatehdas Oy:stä. Tikanojalla ja Lassilalla oli myös oma vaatetustehdas Vaasassa, vuodesta 1945 Tiklas Oy. Vaasan Suomalaisen Säästöpankin perustajiin ja isännistöön Tikanoja kuului perustamisesta 1908 lähtien vuosikymmenien ajan, samoin hän kuului Kansallis-Osake-Pankin Vaasan konttorin valvojiin ja sittemmin myös pankin hallintoneuvoston jäseniin.

Kauppaneuvoksen arvonimen 1922 saanut Tikanoja kuuluu 1900-luvun alkupuoliskon merkittävimpiin talousvaikuttajiin Suomessa. Hän oli innovatiivinen liikemies, uuden luoja, mutta myös järjestövaikuttaja ja yhteisten asioiden ajaja. Saattaa kuitenkin olla, että jälkipolvet muistavat hänet ennen muuta kulttuuripersoonallisuutena. Tikanoja lahjoitti 1951 Hovioikeudenpuistikolla Vaasassa sijainneen kotinsa Vaasan kaupungille “taidekodiksi“.

Tikanojan taidekokoelman rungon muodostavat hänen lankonsa Eemu Myntin (1890–1943) maalaukset pääasiassa 1920-luvulta. Tikanoja tuki taloudellisesti Mynttiä, kuten eräitä muitakin pohjalaisia taiteilijoita. Myntin kannalta hedelmällisin yhteistyö ajoittui tämän Ranskan-vuosiin, ja Myntin avustamana ja ohjaamana Tikanoja kokosi erityisesti ranskalaisen taiteen helmiä käsittävän taidekokoelmansa. Kokoelmissa on sellaisia nimiä kuin Picasso, Degas, Millet ja Matisse, mutta siihen kuuluu myös 1900-luvun vaihteen suuria suomalaisia mestareita ja vanhoja hollantilaisia mestareita. Kaikkiaan kokoelma käsitti 1950-luvun alussa yli tuhat taulua.

Frithiof Tikanoja eli 87-vuotiaaksi; hän kuoli Vaasassa 1964. Lassila & Tikanoja Oy:n johtoon tuli isänsä jälkeen Tapani Tikanoja (1921–). Lähteet: Kansallisbiografia.

Frith. Tikanojan rahasto perustettiin Lassila & Tikanoja Oy:n lahjoituksella vuonna 1977.