Uutiset

Suomen Global Impact -kilpailun voittajaksi Lauri Reuter


Voittaja--199x300.pngBiotekniikan tohtori Lauri Reuter lähtee Piilaaksoon kehittämään kestävää ruoantuotantoa, joka mahdollistaa ravinnon valmistamisen tulevaisuudessa jopa ulkoavaruudessa.

Global Impact Challenge Finland 2017 -kilpailun voittaja Lauri Reuter työskentelee VTT:llä teollisen biotekniikan tutkijana kasvibiotekniikan ryhmässä. Ensi kesän hän viettää Yhdysvaltain Piilaaksossa Singularity Universityssä, jossa maailman idearikkaimmat aivot pureutuvat aikamme suurimpiin globaaleihin haasteisiin.

Haluan irrottaa ruoantuotannon kokonaan ympäristöstä. Ideani on tuottaa ruokaa yksisoluisilla organismeilla suljetuissa systeemeissä – tankeissa, Lauri Reuter sanoo.

– Nykyinen ruoantuotanto ei ole kestävää. Peltojen tieltä hakataan metsiä, jotka sitovat hiiltä, ja eläintuotannosta vapautuu ilmakehään runsaasti hiilidioksidi- ja metaanipäästöjä. Lisäksi ilmastonmuutos saa aikaan sen, että maataloudelle suotuisat vyöhykkeet muuttuvat ja häviävät. Syntyy noidankehä: mitä enemmän tuotamme ruokaa, sitä enemmän edistämme ilmastonmuutosta, ja mitä enemmän edistämme ilmastonmuutosta, sitä huonommat edellytykset meillä on tuottaa ruokaa.

Kilpailun voitto toi Reuterille stipendin ja paikan Singularity Universityn Global Solutions -ohjelmaan, joka järjestetään kesällä 2017 Nasan kampuksella Palo Altossa, Kaliforniassa. Palkinnon arvo on noin 34 000 €.

Yhdeksän viikon mittaiseen Global Solutions -ohjelmaan valitaan vuosittain 80 osallistujaa tuhansien hakijoiden joukosta. Vajaa puolet paikoista täytetään aluekilpailulla, joita järjestetään nyt keväällä ympäri maailmaa. Kilpailussa etsitään ideoita maailman suurien ongelmien ratkaisemiseksi kehittyneitä teknologioita hyödyntäen.

– Kyse ei ole ainoastaan teknologiasta vaan ennen kaikkea siitä, miten teknologioita hyödynnetään ihmisten hyväksi. Teknologisen kehityksen myötä yhteiskuntamme muuttuu kovaa vauhtia ja meidän on pakko pohtia myös täällä Suomessa, minkälaisen tulevaisuuden haluamme ja mitä sen saavuttamiseksi on tehtävä. Tällä kilpailulla saadaan tuotua esiin lahjakkaita ja innovatiivisia nuoria ja tuettua heidän rohkeita ideoitaan. Nämä nuoret ovat meidän voimamme kestävän tulevaisuuden rakentamisessa, sanoo KAUTE-säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.

Ratkaisuja ilmaston muutokseen

Singularity University on futuristi Ray Kurzweilin ja sarjayrittäjä Peter Diamandiksen vuonna 2009 perustama instituutio, jonka tehtävänä on ratkoa ihmiskunnan suurimpia haasteita eksponentiaalisesti kasvavien teknologioiden kuten tekoälyn, synteettisen biologian, robotiikan ja nanoteknologian avulla. Global Solutions -ohjelman 80 osallistujaa edustavat eri aloja. Kurssilaiset muodostavat ryhmiä, joista kukin pureutuu yhteen ihmiskunnan isoon ongelmaan (energy, environment, food, shelter, space, water, disaster resilience, governance, health, learning, prosperity, security).

Global Impact -kilpailussa etsittiin tänä vuonna erityisesti ratkaisuja ilmaston muutokseen. Suurin ilmaston muutosta aiheuttava tekijä on ruoka.

Ruoantuotanto yksisoluisilla organismeilla tulee tehokkuudellaan ja ekologisuudellaan ohittamaan maanviljelyn heittämällä. Maanviljelystä vapautuva tila voidaan jättää metsille. Parasta on, että tuotanto voidaan siirtää sinne, minne ilmastonmuutos pahiten iskee: aavikoituville alueille ja suurkaupunkeihin. Ja jos joskus lähdemme tältä planeetalta, meidän on voitava katkaista side ympäristöön ja tuottaa ruokamme itsenäisesti, Reuter sanoo.

– Haluan jättää jälkeni tälle planeetalle. Haluan nähdä ja tehdä suurta muutosta maailmassa. Singularity University on siihen erinomainen ympäristö. Global Solutions -ohjelma kerää yhteen ihmisiä, jotka pystyvät ajattelemaan out-of-the-box ja useita askeleita eteenpäin siitä, missä olemme nyt. Asiat liikkuvat tällä hetkellä maailmassa todella kovalla vauhdilla ja meidän on pystyttävä ajattelemaan edelle.

Global Impact Challenge Suomen osakilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat KAUTE-säätiö, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Sitra, Kone, Fazer ja Samsung.

Katso myös:

http://yle.fi/uutiset/3-9537788

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/suomen-global-impact-kilpailun-voittajafinalisti-lahtee-piilaaksoon-kehittamaan-3d-tulostettua-ruokaa-6637223

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/biotekniikan-tohtori-haluaa-irrottaa-ruuantuotannon-luonnosta-tankkeihin-maanviljelyst%C3%A4-vapautuva-tila-voidaan-j%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4-metsille-1.183485