Henkilöt Palkinnot

Makua kasvisruokaan, vesistä ravinteet talteen ja älyenergiaa rakennuksiin – tällaisia ovat KAUTE:n Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2022 -finalistit

Mikko Hänninen ja Elmeri Lahtinen, Outi Mäkinen sekä Sonja Salo on valittu Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2022 -palkinnon finalisteiksi. Nämä tutkijayrittäjät kirittävät vihreää siirtymää teknologioilla ja tähtäävät maailmanlaajuiseen vaikutukseen. He ovat laittaneet osaamisensa peliin, jotta tutkimustiedosta syntyy yhteiskunnan kestävyyttä tukevaa liiketoimintaa.

Outi Mäkisen perustama Nordic Umami tuo kasvisruokaan makua teollisuuden sivuvirroista

Elintarviketieteiden tohtori Outi Mäkinen on työskennellyt jo vuosia kasvipohjaisten tuotteiden parissa, mutta törmännyt aina samaan haasteeseen, makuun. Umamia, eli lihasta tuttua täyteläistä makua, on vaikea saada kasvituotteisiin.

“Ihminen valitsee sitä, mikä maistuu hyvältä, joten on tärkeää, että ilmastolle tärkeä kasvisruoka myös maistuu hyvältä”, Mäkinen selittää.

Eräänä mökki-iltana ämpärin ja ph-mittarin avulla tehdystä kokeilusta Mäkinen sai oivalluksen. Umamia voisi tuoda kasvipohjaisiin tuotteisiin fermentoinnin avulla! Mäkinen perusti Nordic Umamin vuonna 2020 ratkaisemaan kahta ongelmaa: ruokateollisuuden sivuvirtojen hukkaa ja kasvisruoan suosiota. Kansainvälisesti aivan uudenlainen ratkaisu hyödyntää täysin käyttökelpoisia, mutta usein hukkaan heitettäviä sivujakeita oluen valmistuksesta sekä viljojen, palkokasvien ja vihannesten prosessoinnista. Fermentoinnin lopputuloksena on makuliemi, jota voidaan käyttää joko lihaliemen tapaan tai mausteena. Nordic Umami myy tuotteitaan erityisesti mausteeksi elintarvikeyritysten tuotteisiin, ja sivuvirroista syntynyttä makua löytyy jo kaupoissa myytävistä tuotteista.

“On mielettömän hienoa, että voi käyttää omaa, tutkimuksessa kertynyttä tietotaitoa käytännön ongelmien ratkaisuun. Yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden tehdä, heittäytyä ja kokeilla”, Mäkinen kuvailee.

Outi Mäkinen
Outi Mäkinen

Mikko Hännisen ja Elmeri Lahtisen WeeeFiner hyödyntää laserteknologiaa materiaalien saatavuuskriisin ratkaisemiseksi 

Euroopassa on käynnissä raaka-aineiden saatavuuskriisi. Kriittisiä ravinteita ja metalleja ei ole riittävästi maatalouden ja teollisuuden käyttöön, mutta samalla jätevesistä puhdistetaan ja heitetään pois arvokkaita raaka-aineita. 

Mikko Hännisen ja Elmeri Lahtisen luotsaaman Weeefinerin tarina alkaa tutkijakollegan huvikseen 3D-printtaamista pienoisjunista Jyväskylän yliopistossa. Tästä kahvipöytäkeskustelusta syntyi tutkimushanke, jossa Hänninen ja Lahtinen kollegoineen tutkivat kemian hyödyntämistä 3D-printtaamisessa. Yksi syntyneistä sovelluksista oli huokoinen ja kemiallisesti aktiivinen suodatin, jolla voidaan ottaa talteen ravinteita ja metalleja esimerkiksi teollisuuden jätevesistä. Vuonna 2017 perustettu Weeefiner vie tutkimuksen käytäntöön ja edistää osaltaan raaka-aineiden kiertotaloutta.

Hänninen ja Lahtinen, epäorgaaniseen kemiaan erikoistuneet tohtorit, ovat olleet teknologian kehittämisessä mukana alusta asti, joten siirtymä yrittäjäksi oli luonnollinen. Haasteilta ei ole kuitenkaan vältytty, sillä oman yrityksen perustaminen vaatii vastuuta ja organisaation rakentamista nollasta. Toisaalta yrittäjänä oman työn merkityksen näkee konkreettisesti uusissa kaupoissa tai itse kouluttamien työntekijöiden onnistumisissa.

“Raaka-aineiden saatavuuskriisi on ajankohtainen ja iso ongelma. On hienoa olla aallonharjalla kehittämässä ratkaisua, joka tukee vihreää siirtymää ihan globaalilla tasolla”, Lahtinen summaa yrittäjien ajatuksia.

Elmeri_ja_Mikko_neliö-1-edited.png
Mikko Hänninen (oikealla) ja Elmeri Lahtinen (vasemmalla)

Sonja Salo tekee kiinteistöistä energiatehokkaampia Kapacity.ion avulla

Energiatekniikan tohtorit Sonja Salo, Jaakko Rauhala ja Rami El Geneidy ovat tunteneet toisensa jo opiskeluajoista saakka. Vuosia valmistumisen jälkeen nykyiset yrittäjät löysivät yhteisen kiinnostuksen kiinteistöjen energiatehokkuudesta. Kiinteistöt aiheuttavat 40 prosenttia kaikista maailman kasvihuonepäästöistä. Kiinteistöjen hiilineutraaliuteen on jo olemassa polkuja kuten sähköistyminen ja uusiutuva energia, mutta niiden skaalaaminen kaikkiin kiinteistöihin haastavaa. 

Vuonna 2020 perustettu Kapacity.io ratkaisee tätä ongelmaa ohjelmistolla, joka seuraa kiinteistön energiankulutusta ja kohdentaa sitä ajankohtiin, jolloin uusiutuvaa energiaa on enemmän saatavilla, kuten tuulisiin tai aurinkoisiin hetkiin. Kapacity.ion avulla kiinteistöt toimistorakennuksista ostoskeskuksiin voivat myös syöttää niissä syntyvää energiaa takaisin sähköverkkoon ja ansaita näin rahaa.

“Olen onnekas, että saan tehdä näin mahtavien ja kunnianhimoisten tyyppien kanssa töitä. Tavoitteemme on edistää maailmanlaajuista murrosta kohti uusiutuvaa energiaa”, Salo kertoo.

Salon kokemuksen mukaan tutkimustaustasta on hyötyä yrittäjänä. Kun päätöksenteko perustuu juurisyiden ymmärrykselle ja hypoteesien testaamiselle, säästyy rahaa ja aikaa maailman pelastamiseksi.

Sonja_neliö-edited.png
Sonja Salo

Vuoden nuori tutkijayrittäjä on 5 000 euron tunnustuspalkinto, jonka KAUTE-säätiön Akateemisen yrittäjyyden rahasto myöntää vuosittain tutkimukseen perustuvaa yritystoimintaa luoneelle tutkijalle. Palkinnon voittaja julkistetaan myöhemmin maaliskuussa 2023. Lue lisää palkinnosta!