15.10.2019 Blogit

The world at our feet – five views from European Forum Alpbach

European Forum Alpbach is an international platform that aims at giving equal attention to pertinent topics from a philosophical, political, socio-economic, ecological and cultural perspective. Thanks to the funding from The Kaute Foundation and The Finnish Cultural Foundation in collaboration with the forum, Finland was represented this year by six first-time scholarship holders and two returning ambassadors. Read the scholarship holders’ impressions on their time in Alpbach.

KAUTEn Avartajat-juttusarjassa esitellään säätiön rahoittamien tutkijoiden uusia ja mielenkiintoisia tutkimusavauksia. Sarjan jutut tarjoavat tuoreita näkökulmia ajankohtaisiin ja nouseviin ilmiöihin kaupallisten ja teknillisten tieteiden aloilta.

Lue juttuja

10.10.2019 Uutiset

In memoriam: Aimo Puromäki

KAUTE-säätiöön nimikkorahaston perustanut energianeuvos Aimo Puromäki on menehtynyt. Puromäki vaikutti merkittävästi suomalaisen ja kansainvälisen energia-alan toimintaan. Hänen erikoisrahastostaan myönnetään apurahoja sähköhuollon energiatehokkuuden ja energiantuotannon ympäristövaikutusten tutkimukseen.

06.09.2019 Uutiset

KAUTE-säätiö hakee asiamiestä

KAUTE-säätiössä pääset vaikuttamaan Suomen talouden ja tekniikan kehitykseen. Haemme asiamiestä osa- tai täysiaikaiseen työsuhteeseen. Haku päättyy 22. syyskuuta.

28.08.2019 Avartajat

Tutkija Anastasia Koivikko haluaa tuoda pehmeät ja ketterät robotit leikkaussaleihin

Anastasia Koivikko tutkii Tampereen yliopistossa robotiikan uusia mahdollisuuksia. Biolääketieteen tekniikkaan erikoistunut Koivikko uskoo, että pehmeistä materiaaleista valmistetut robotit voisivat tulevaisuudessa suorittaa leikkauksia ilman suuria leikkaushaavoja. KAUTE-säätiö tukee Koivikon tutkimusta työskentelyapurahalla.

28.06.2019 Uutiset

Uusi nimikkorahasto muistuttaa valimoteollisuuden merkityksestä

Suomen Valimotekninen Yhdistys (SVY) lahjoitti toukokuussa KAUTE-säätiölle 77 600 euroa, jolla se perusti säätiöön nimikkorahaston. Yhdistyksen puheenjohtaja Aki Keskinen kertoo, miksi valimoteollisuuteen tarvitaan uutta verta ja miksi valimo ei lähde miehestä, vaikka mies lähtisi valimosta.

Tutkijat maailmalle on KAUTE-säätiön, Walter Ahlströmin säätiön ja Liikesivistysrahaston yhteinen kansainvälistymisohjelma. Blogissa ohjelmaan osallistuneet tutkijat kertovat kokemuksistaan kansainvälisessä tutkijavaihdossa.

Siirry blogiin

17.06.2019 Uutiset

Vuoden 2019 apurahapäätökset on julkaistu

Säätiö myönsi kevään yleisellä apurahakierroksella rahoitusta yhteensä 606 200 euron edestä.

12.06.2019 Uutiset

PoDoCo-tohtorit valloittavat yritysmaailman

Yritysmaailman ja tohtorit yhdistävään Post Docs in Companies -ohjelmaan on valittu uudet osallistujat. Yhdeksän säätiön rahoittamaan ohjelmaan saatiin mukaan tässä haussa 17 tohtoria.

10.05.2019 Uutiset

Vuoden nuori tutkijayrittäjä mullistaa punkkien levittämien tautien diagnosoinnin

Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi on valittu solu- ja molekyylibiologian tohtoriopiskelija Kunal Garg. Hänen Tezted-yrityksensä on kehittänyt testin, jonka avulla punkin pureman saaneista potilaista voi diagnosoida kerralla useita taudinaiheuttajia. KAUTE myönsi Tutkijayrittäjän palkinnon nyt kuudetta kertaa.

11.04.2019 Uutiset

KAUTEn hallituksen uudet jäsenet esittäytyvät

KAUTE-säätiön hallituksessa on vuoden 2019 alussa aloittanut kaksi uutta jäsentä. Janne Viskari ja Vesa Suutari kertovat näkemyksiään tutkimuksen vaikuttavuudesta ja poikkitieteellisestä yhteistyöstä.

28.03.2019 Uutiset

Kaikille ilmainen tekoäly-tapahtuma Kansallisteatterissa – mikä on todellisuus huonon scifin ja dystopioiden takana?

Seuraava näytös -keskustelusarjan toinen osa “Hyvä paha AI: tekoäly ja inhimillisyys” nähdään Suurella näyttämöllä 7. huhtikuuta. Tapahtuman kotimaiset ja kansainväliset puhujat tuovat tekoäly-aiheen harhakäsitysten maailmasta ihmisen arjen tasolle.

27.03.2019 Uutiset

Vuoden nuori tutkijayrittäjä -finalistit julkistettu

Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinnon saajaksi on tänä vuonna kolme ehdokasta. Palkinto on KAUTE-säätiön myöntämä tunnustus tutkimukseen perustuvaa yritystoimintaa synnyttäneelle tutkijalle.