Jan Goetz ja Kuan Yen Tan perustivat kollegoidensa Mikko Möttösen ja Juha Vartiaisen kanssa IQM Quantum Computersin, jonka kehittämät innovaatiot vievät kvanttiteknologiaa uusiin ulottuvuuksiin.
Mitä ongelmaa IQM ratkaisee?
Jan Goetz: “Monta ongelmaa! Vahvuutemme on kvanttitietokoneteknologioiden rakentaminen. Erikoistumme prosessoreihin, jotka ovat tietokoneiden sydämiä.
Visiomme on luoda kvanttitietokone, joka voi ratkaista monimutkaisia ongelmia muutamassa minuutissa. Sen saavuttaminen voi kuitenkin viedä useita vuosia, joten ratkaisumme on pilkkoa strateginen tavoitteemme pienempiin askeliin.
Tällä hetkellä toimitamme kvanttitietokoneita yliopistoihin ja tutkimuskeskuksiin, jotka hyödyntävät niitä tieteen tekemiseen ja koulutukseen. Seuraava askel on kehittää laitteita, jotka soveltuvat tiettyihin, tarkemmin määriteltyyn käyttötarkoituksiin. Kvanttiteknologiaa voidaan soveltaa jo nyt moniin teollisuuden ja tekniikan innovaatioihin, esimerkiksi kun halutaan optimoida kaupunkien liikennevirtoja koneoppimisen keinoin.”
Minkälaiseen tutkimukseen IQM perustuu?
Kuan Yen Tan: “Olen tehnyt tutkimusta puolijohtavien kubittiteknologioiden parissa South Walesin yliopistossa Australiassa ja myöhemmin suprajohtavien teknologioiden parissa Aalto-yliopistossa. Väittelin kvanttitietokoneteknologian tohtoriksi Sydneyssä, jonka jälkeen pääsin työskentelemään Microsoftille. Matkan aikana olen onnistunut nappaamaan mukaan oppeja ja taitoja, kuinka tätä teknologiaa voidaan skaalata ja kaupallistaa.”
Jan Goetz: “Kaikki neljä perustajaa ovat fyysikkoja koulutukseltaan. Väittelin tohtoriksi Münchenissä aiheenani suprajohtavat virtapiirit, jotka ovat kvanttitietokoneiden kehityksen kannalta lupaavin alusta. Muutin Suomeen vuonna 2017 tekemään post doc-tutkimusta yhdessä professori Mikko Möttösen kanssa Aalto-yliopistossa. Idea IQM:n perustamiselle syntyi tuolloin.”
Mitä samankaltaisuuksia on tutkijan ja yrittäjän työssä?
Kuan Yen Tan: “Samankaltaisuudet alkavat ja päättyvät hallittuun kaaokseen! Tieteiljöillä ei ole tiukkaa aikataulua tutkimuksen tekemiseen, mutta tulokset ovat tärkeitä. Niihin pääseminen voi olla kaoottista – rahoituksen hankkimiseksi ja työn edistämiseksi on paiskittava töitä. Sama pätee yrittäjyyteen. Yritystä perustettaessa ei välttämättä ole tiedossa, kuinka parhaat tulokset saavutetaan. Samalla on koottava ympärille hyvä tiimi. Asiat alkavat selkiytyä matkan aikana ja parhaimmillaan tekeminen on todella hauskaa!”
Jan Goetz: “Tutkimus- ja yritysmaailmoissa kukaan ei tule kertomaan, mitä seuraavaksi täytyy tehdä. Sinulla joko on tai ei ole sisäsyntyinen motivaatio. Akatemiasta tulleiden startupien perustajilla yleensä on tämä ominaisuus, sillä se auttoi heitä menestymään tutkimuksen tekemisessä. Yrittäjänäkin voi menestyä, kunhan on jatkuva halu edistää asioita.”
Miten tutkijat voivat hyötyä tutkimuksensa kaupallistamisesta?
Kuan Yen Tan: “Ilmiselvin asia on, että se tuo taloudellista hyötyä. Itse pidän kuitenkin palkitsevampana nähdä oma idean tai luomuksen muuttuvan oikeaksi tuotteeksi tutkimuspaperin sijaan. Jos keksintö on jotakin todella mullistavaa, kuten vaikkapa matkapuhelin aikanaan oli, se voi muuttaa maailmaa.”
Jan Goetz: “Yrittäjyys avaa silmiä maailman monimutkaisuuksille. On omaksuttava erilaisia liiketoiminnan rooleja markkinoinnista HR:ään, mikä kasvattaa luonnetta aiempaan akateemiseen elämään nähden. On todella palkitsevaa huomata kehittyvänsä ihmisenä ja ammattilaisena. Minulle kaikista mielenkiintoisinta on ollut tarinaamme liittyvä yhteishenki ja tekeminen: Kun ympärillä on maailmanluokan tekijöitä, kuten meillä IQM:llä, mikä vain on mahdollista.”
Mitä neuvoja antaisitte työnsä kaupallistamista pohtiville tutkijoille?
Jan Goetz: “Ole avoin erilaisille mielipiteille. Yrittäjänä tulet olemaan tekemisissä asioiden ja alojen kanssa, joista sinulta puuttuu tarpeellinen asiantuntijuus. Mielen on oltava avoin ja oikeisiin ihmisiin kannattaa luottaa.”
Kuan Tan: “Tutkijan täytyy vähintään ymmärtää, mikä on tuotteen määritelmä – kuinka viedä idea käytännön tasolle ratkaisuksi, jota ihmiset voivat turvallisesti käyttää ja hyödyntää.”
Mitä on seuraavaksi luvassa IQM:llä?
Jan Goetz: “Teimme juuri ensimmäiset kauppamme. Lähitulevaisuuden tavoite on toistaa tämä ja myydä lisää kvanttitietokoneita. Strateginen tavoitteemme on saavuttaa markkinaetu kvanttitietokoneteknologiassa ja rakentaa kaupallisesti elinkelpoinen, käytännön ongelmia ratkaiseva tietokone, joka luo arvoa koko ihmiskunnalle.”
Kuan Tan: “Haluamme myös, että tutkimus- ja kehitystyömme on kestävää. Tällä hetkellä hyödynnämme sijoittajien pääomaa, mutta haluamme luonnollisesti kasvaa ja rahoittaa kehitystyötämme tulevilla liikevoitoilla. Haluamme myös kantaa oman kortemme kekoon kansainvälisen talouden ja kvanttiyhteisön kehittämiseksi.”
IQM Quantum Computers on Aalto-yliopistosta ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä lähtöisin oleva startup-yritys. Se kehittää järjestelmiä, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa maailman ensimmäisen skaalautuvan kvanttitietokoneen kehittämisen. Perustajat ovat kaikki kvanttifysiikan tohtoreita ja suprajohtavien kvanttiprosessorien asiantuntijoita.