Palkintosumma on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Suomalainen teknologia-alan Millenium-palkinto on miljoona euroa, ja Nobel-palkinto jää alle miljoonan euron.
Voittajatiimi Gutsy Go on tapahtumaviikko, jonka aikana nuoret ideoivat ratkaisuja paikkakuntansa ja yhteisönsä parantamiseksi. Gutsy Gon ideat toteutetaan, kuvataan ja jaetaan somessa. Kuka tahansa voi myöhemmin inspiroitua ja toteuttaa hyväksi havaittuja ideoita omalla paikkakunnallaan.
Toiseksi suurimman summan eli 500 000 euroa sai Someturva-tiimi. Someturva on mobiilisovelluksena toimiva lakipalvelu, josta nuori voi hakea apua sosiaalisessa mediassa kohtaamaansa sopimattomaan käytökseen.
“Someturva on tarttunut tärkeään ilmaisun- ja sananvapauden teemaan ja löytänyt fiksun ja nuorille sopivan tavan tukea heitä, jotka ovat kokeneet verkossa kielteisiä asioita. On selvää, että some kuuluu kaikkien nuorten arkeen – siksi pitää löytää keinoja, joilla voimme tehdä siitä heille turvallisen ympäristön”, sanoo Vuosisadan rakentajien tuomariston jäsen, Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.
Kolme tiimiä sai säätiöiltä 150 000 euron rahoituksen. Tiimit ovat rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan kannustava RT Lit, turvapaikanhakijoita koodauksen avulla kotouttava Integrify ja nuoria terveelliseen elämään hyvinvointirannekkeen avulla ohjaava Elämän Peili.
Integrify kotouttaa koodauksen avulla
Suomeen on tullut viime vuosina kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka joutuvat odottamaan turvapaikkapäätöstä jopa vuosia. Pakolaisaseman saamisen jälkeen seuraava haaste on kotoutuminen. Työllistyminen kestää keskimäärin viisi vuotta, ja harvan työ vastaa heidän koulutustasoaan. Kun vastaanottokeskuksessa työskentelevä Daniel Rahman huomasi tämän lisäksi sen, että ohjelmoijista on Suomessa huutava pula, hän keksi ratkaisun: turvapaikanhakijoita voisi kouluttaa ohjelmoimaan. ”Ajattelin, että tässä on mahdollisuus luoda eräänlainen pikakaista integroitumiseen”, Rahman kertoo. Integrify tähtää tuhansien työpaikkojen luomiseen Euroopassa vuoteen 2030 mennessä.
Voittajat valitsi tuomaristo, jossa oli kahdeksan jäsentä. KAUTE-säätiö oli yksi voittajaratkaisuja rahoittaneista 21 säätiöstä.
”Someturva ja Integrify -hankkeissa KAUTE-säätiön hallitusta miellytti ajatus teknologian soveltamisesta nuorten arjen parantamiseen. Tiimit ovat vuoden mittaisen kilpailuprosessin aikana onnistuneet kirkastamaan ideaansa niin hyväksi, että molemmat hankkeet voi kasvaa isoksi ilmiöksi myös Suomen ulkopuolella. Seuraan innolla hankkeiden etenemistä nyt saadun rahoituksen turvin”, sanoo KAUTE-säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.
Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu etsi ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Kilpailu oli suomalaisten säätiöiden lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Mukana olleet säätiöt olivat Koneen Säätiön lisäksi Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Helmi Holmgrens Stiftelse, Helsingin yliopiston tiedesäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, KAUTE-säätiö, Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö, Suomen Lääketieteen Säätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimussäätiö, Marjatta ja Eino Kollin Säätiö, Me-säätiö, OLVI-säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Saastamoisen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska litteratursällskapet i Finland, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö, Ulla Tuomisen säätiö, Väinö Tannerin säätiö ja William ja Ester Otsakorven Säätiö.
Lisätietoja:
Vuosisadan rakentajien verkkosivusto
asiamies Jouni Lounasmaa, KAUTE-säätiö, 050 371 9590, jouni.lounasmaa@kaute.fi-p.seravo.com
Vuosisadan rakentajat -kilpailun voittajat ja yhteystiedot:
- Gutsy Go: Aram Aflatuni, 040 587 1583 / aram@gutsy.fi ja Veera Ikonen, 040 708 0701 / veera@gutsy.fi
- Someturva: Minttu Salminen, 050 567 8747 / minttu.salminen@hel.fi
- RT Lit: Koko Hubara, 040 558 1505 / info@ruskeattytot.fi
- Integrify: Daniel Rahman, 050 565 0448 / daniel@integrify.fi
- Elämän Peili: Seppo Vainio, 040 747 0939 / seppo.vainio@oulu.fi