KAUTE talks Tapahtumat

Miten datan käyttö muuttaa yhteiskuntaa?


Ensimmäinen KAUTE talksin ja Aalto-yliopiston yhteinen webinaari 9. joulukuuta syventyi datavetoiseen tulevaisuuteen. Tilaisuuden juonsi työelämäprofessori Risto Sarvas Aalto-yliopistosta, ja mukana keskustelemassa olivat strategisten kumppanuuksien johtaja Eero Korhonen Googlelta sekä toimitusjohtaja ja perustaja Meeri Haataja tekoäly-startup Saidotista.

Tilaisuudessa Sarvas painotti, että teknologinen kehitys vaikuttaa merkittävästi yhteiskuntaan, ja teknologia-alalla ja sen sijoittajilla on valtaa tässä kehityksessä. Siksi alan toimijoiden arvot, agendat ja sijoituskriteerit vaikuttavat siihen, millaiseksi tulevaisuutemme rakentuu.

“Ovatko nämä ammattilaiset tietoisia tai kiinnostuneita tästä suorasta ja epäsuorasta vallasta? He eivät välttämättä ajattele, millaista valtaa heillä on yhteiskunnassa”, Sarvas kommentoi.

Korhonen korosti, että olemme vielä vasta alkuvaiheessa datan hyödyntämisessä ja mahdollisuuksia on vielä paljon käyttämättä. Data ei ole vielä valmis tuote, vaan pelkkää raakamateriaalia, joka täytyy järjestellä ja muuttaa tiedoksi, jotta sitä voi hyödyntää.

“Ymmärrys datan käytön mahdollisuuksista on leviämässä teknologiasektorilta perinteisemmille aloille, mutta suurin osa yrityksistä ottaa vielä ensimmäisiä askeleita”,  Korhonen sanoi.

Muuttuakseen dataa hyödyntäväksi organisaation täytyy rikkoa siiloja, löytää oikeat työkalut ja osaaminen. Lisäksi tarvitaan johtajuutta viemään muutosta eteenpäin. Korhosen mukaan dataa voi hyödyntää kaikilla toimialoilla, mutta yhteiskunnassa suurin huomio kohdistuu todennäköisesti energia-alalle, ruoan tuotantoon sekä biotieteisiin.

Haataja nosti keskustelussa esiin, etteivät sijoittajien käyttämät vastuullisuuskriteerit vastaa kansalaisten huolia. Haatajan mukaan ympäristö-, sosiaaliseen ja hallinnolliseen vastuuseen liittyvät kriteerit pitäisi päivittää huomioimaan laajemmin esimerkiksi ihmisten terveyteen, turvallisuuteen ja oikeuksiin sekä muihin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, kuten misinformaatioon, liittyviä tekijöitä.

“Kannustan sijoittajia päivittämään kriteereitään. On tärkeää tiedostaa, ettei kyse ole vain yksityisyydestä tai tietoturvasta, vaan vastuullisen dataliiketoiminnan pitää huomioida monia muitakin näkökulmia”, Haataja sanoi.

Puhujat totesivat, että siirtyessämme kohti datavetoisempaa tulevaisuutta meidän on hyvä tarkastella sen yhteiskunnallisia vaikutuksia useista eri näkökulmista, jotta voidaan varmistaa eettinen ja vastuullinen datan ja muiden teknologioiden käyttö.

 

Seuraava KAUTE talks x Aalto University -tapahtuma järjestetään 2. helmikuuta 2021 aiheena monimuotoisuus organisaatioissa.