Tapahtumat Uutiset

Innovations in food -seminaari


Hyvä KAUTE-säätiön ystävä,
 
Meillä on ilo kutsua sinut KAUTE-säätiön ja VTT:n yhteiseen Innovations in food -seminaariin
tiistaina 20.3.2018 klo 16 – 18 @VTT, Tietotie 2, 02150 Espoo (Seminaarisali)
 
Nykyinen ruokajärjestelmä on tulevaisuuden kannalta kestämätön. Ruokahuolto muuttuu, mutta millaista on tulevaisuuden ruoka, missä se tuotetaan ja miten se jaellaan? Innovations in food -seminaarissa kolme alan tutkijaa alustaa aiheesta ja johdattaa yhteiseen keskusteluun. Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus tutustua VTT:n laboratorioon, jossa tulevaisuuden ruokia kehitetään.

Alustajat:

FT Lauri Reuter – Välähdyksiä yltäkylläisestä tulevaisuudesta: yksilöllistä ruokaa ja yhteisöllistä ruokailua, lihaa ilman eläimiä ja ruokaa ilman peltoja.
 
KTM, tohtorikoulutettava Galina Kallio – Ruokaturvan vaiettu puoli: kansalaisten osallistuminen ruuantuotannon ja -jakelun uudelleenorganisointiin.
 
KTM, tohtorikoulutettava Samuel Piha – Hyönteisruoka yleistyy – vai yleistyykö. Minkälaisia esteitä ja etuja liittyy hyönteisruoan kuluttamiseen evoluutiopsykologian näkökulmasta?
 

Ohjelma:

klo 16.00: Tervetuloa
klo 16.05-16.45: Alustuspuheenvuorot
klo 16.45-17.30: Yhteistä keskustelua
klo 17.30-18.00: Tutustumiskierros VTT:n laboratorioon
Ilmoittautumiset 4.3.2018 mennessä alla olevasta linkistä

 

Lauri Reuter on biotekniikan tohtori ja disruptiivisten teknologioiden erikoisasiantuntija VTT:llä. Hän on tutkinut erityisesti kasvisoluviljelmien käyttöä arvokkaiden biomolekyylien tuotannossa. Teknologian kiihtyvä kehitys tulee muuttamaan radikaalisti oletuksia ruoantuotannosta. Lauri on varma siitä, että ruoka on mahdollista tuottaa kestävällä ja turvallisella tavalla niin tällä planeetalla kuin seuraavallakin. Tosin, se tulee edellyttämään uudenlaista suhtautumista ruokaan. KAUTE-säätiö rahoitti Reuterin stipendiä Singularity Universityn Global Solutions ohjelmaan 2017.

Galina Kallio on väitöskirjatutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän on tutkinut ruokaan liittyviä kansalaisliikkeitä, ja tarkastellut erityisesti lähiruuan tuotannon, jakelun ja kulutuksen käytäntöjä ja näiden ympärille muodostuneita uusia lähiruuan malleja. Galina on kiinnostunut siitä, miten kansalaiset osallistuvat talouden uudistamiseen luomalla uusia vaihdannankäytäntöjä ja näin ollen muokkaavat myös olemassa olevia markkinoita. Tutkimuksen ohessa Galina opettaa vastuullista liiketoimintaa, osallistuu ja auttaa aktiivisesti kehittämään uusia lähiruokamalleja, ja on perustajaosakas pienessä yrittäjäosuuskunnassa, joka auttaa organisaatioiden muutosprosesseissa ja toiminnan kehittämisessä edistämällä eri tehtävissä toimivien ihmisten välistä dialogia.  KAUTE-säätiö tuki Kallion tutkimusvierailua Berkeleyn yliopistossa 2017.

Samuel Piha tekee väitöskirjaansa Turun kauppakorkeakoulun markkinoinnin oppiaineessa. Hänen mielenkiinnon kohteensa liittyvät kuluttajien voimaantumiseen ja evoluutiopsykologiaan. Piha tunnetaan sensitiivisen ja käytännönläheisen kuluttajakäyttäytymisen tutkijana. Hänen tutkimuksensa käsittelevät esimerkiksi ihmisen fysiologisia perustarpeita, ruokaa ja seksuaalisuutta. KAUTE-säätiö on tukenut Pihan nyt jo loppuvaiheessa olevaa väitöskirja-tutkimusta työskentelyapurahalla ja rahoittamalla hänen Kanadaan suuntautuneen tutkimusvierailun vuonna 2017. Katso video ja blogi Samuelin tutkimuksesta.