Tiedon visualisoimiseen ja pelitutkimukseen erikoistunut Miikka Lehtonen vieraili Japanissa ensimmäistä kertaa kaksitoista vuotta sitten vuonna 2005. Nyt, 12 vuotta myöhemmin hän on Tokion yliopiston i.school-ohjelman apulaisprofessori ja ohjelmapäällikkö. Lehtonen sai työtarjouksen ollessaan post doc -tutkijana Japanissa Tutkijat maailmalle -ohjelman kautta vuonna 2014.
“Kuulostaa naiivilta, mutta Tutkijat maailmalle loi mentaliteetin, että kaikki on mahdollista. Verkostoni ovat kasvaneet, ja olen kehittynyt ammatillisesti. Ei rahoitus tee ihmisestä avoimempaa, mutta se mahdollistaa asioita”, Lehtonen sanoo.
Helsingissä Lehtonen toimii Aalto-yliopiston vierailevana apulaisprofessorina. Hän on yrittänyt tuoda ammatillisia oppeja mukanaan Japanista Suomeen. “Yhdessä tekeminen ja muiden huomioon ottaminen on Japanissa todella tärkeää.”
Tiedon lähteellä
Lehtonen on hakenut ja saanut apurahaa Tutkijat maailmalle -ohjelman kautta kahdesti. Post doc -vuoden lisäksi hän oli vuonna 2013 vierailevana tutkijana ensin kolme kuukautta New Yorkin Parsons The New School for Designissa ja toiset kolme kuukautta Tokion yliopiston i.schoolissa.
Lehtonen kokee, että kynnys hakea Tutkijat maailmalle -ohjelmaan on tehty matalaksi. “Hakeminen on helppo prosessi. Pitää vain olla järkevä visio, mitä haluaa tehdä ja oppia ohjelman aikana”, Lehtonen sanoo.
Tutkimusjakso ulkomailla voi olla akateemisesti inspiroiva kokemus. “Tutkijat, joiden töihin viittasin gradussani ja väitöskirjassani, olivat samasta koulusta, jossa olin post doc -tutkijana. Oli hienoa olla tiedon lähteellä.”
Pienestä kylästä maailmalle
Lehtonen on kotoisin 3 000 asukkaan kylästä Perttelistä. Hänestä uusien ihmisten tapaaminen ja heidän kanssaan työskentely oli silmiäavaava kokemus.
“Etukäteen ajattelin, että yhdysvaltalaisilla on paremmat lähtökohdat kuin meillä. Siellä huomasin, että he ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Eri ihmiset katsovat samoja asioita eri näkökulmista ja käyttävät samoja teorioita eri asioihin. Se on todella avartavaa.”
Kansainvälisen tutkimusjakson aikana myös kielitaito kehittyy. Lehtonen pärjää nykyään japanin kielellä arkipäivän keskusteluissa, ja New Yorkissa hänen englannin kielen taitonsa otti suuria harppauksia. “Vaikka puhun englantia, sanavarastoni on suppea. Vasta New Yorkissa ymmärsin, miten eri tavoin kieltä voi käyttää.”
Lehtonen kannustaa kaikkia tutkijoita lähtemään ulkomaille edes vähäksi aikaa. Tutkijat maailmalle -ohjelma on siihen erinomainen mahdollisuus. “Ensimmäinen kerta tuntuu aina vaikealta, mutta loppupeleissä lähtö vaatii vain tietyn asenteen. Se on mielettömän siistiä.”
Tutkijat maailmalle on KAUTE-säätiön, Walter Ahlströmin säätiön ja Liikesivistysrahaston yhteinen kansainvälistymisohjelma tutkijoille. Ohjelma tarjoaa apurahoja tekniikan ja kauppatieteiden tutkimukseen ulkomailla. Vuoden 2017 apurahat ovat haettavissa 31.3.2017 asti. Tutustu ja hae ohjelmaan: http://tutkijatmaailmalle.fi/
Miikan blogia voi lukea osoitteessa http://miikkaj.com/