Tapahtumat Uutiset

KAUTE-säätiön tukema MIMIR Fellows -ohjelma kouluttaa tutkijayrittäjyydestä

Kansainvälisten huippuyliopistojen opiskelijat kokoontuivat jo kolmatta kertaa Espooseen oppimaan Suomen startup-ekosysteemiltä, miten rakennetaan maailmaa muuttavia, tutkimuspohjaisia, yrityksiä. KAUTE:n tukema MIMIR Fellows -ohjelma toi Suomeen 12 yrittäjyydestä ja tutkimuksen kaupallistamisesta kiinnostunutta nuorta.

Tiedote 3.6.2024 (MIMIR Fellows)

Alun perin Stanfordin yliopiston Mayfield Fellows -ohjelmaan pohjautuva MIMIR Fellowsin tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat kattavasti huippututkimuksen kaupallistamiseen sekä tukea heidän tietään tutkimuslähtöisten yritysten perustajiksi. KAUTE-säätiön tukemaan ohjelman käynnistävät luentoviikot, jotka tuovat yhteen 12 kansainvälistä opiskelijaa sekä lähes 40 asiantuntijaluennoitsijaa, kuten TEM:n entisen ylijohtajan Ilona Lundströmin, emeritusprofessori Risto Ilmoniemen, pääomasijoittaja Inka Meron, Smartly.io:n sekä Aaltoes:n perustaja Kristo Ovaskan sekä Suomen Startup Yhteisön pääekonomisti Youssef Zadin.

Ulkomaisista huippuyliopistoista tulevia opiskelijoita yhdistää läheinen yhteistyö kotiyliopistojen kaupallistamisfunktion kanssa. Yksi MIMIR Fellows osallistuja on osallistunut Columbia Technology Ventures -ohjelmaan. Toinen Fellows -osallistuja, Joni Rakipi, päätyi töihin ETH Zurichin teknologiansiirtotoimistoon vastattuaan ensin useamman vuoden kotiyliopistonsa yrittäjyyskerhoa. Joni kertoo haluavansa oppia ohjelmassa ymmärtämään paremmin, miten opiskelijoita voi voimaannuttaa rakentamaan yrityksiä tutkimuksen ympärillä.

“Monet nuoret kipuilevat nykyisen maailmantilanteen kanssa. Tiede ja teknologia ovat avainasemassa niin geopoliittisessa vallankäytössä että kuin ilmastonmuutoksen torjumisessa,” kertoo Ahmed Hadi, MIMIR Fellowsin perustaja.

“Nuorten, ja usein myös varttuneempienkin, osaajien on kuitenkin vaikea päästä kiinni huippututkimukseen, jonka ympärille on mahdollista rakentaa ratkaisuja aikamme suurimpiin ongelmiin. Tätä ongelmaa pyrimme nyt ratkaisemaan ensimmäistä kertaa opiskelijat edellä,” jatkaa Ghita Wallin, MIMIR Fellowsin toinen perustaja.

“Nuorilla on merkittävä rooli innovaatioiden kaupallistamisessa, sillä usean vuoden kokemuksen sijasta paljon olennaisempaa on into ja nälkä luoda kokonaan uutta, tai muuttaa radikaalisti nykyistä markkinaa”, toteaa pääomasijoittaja ja Aalto yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja Ilkka Kivimäki, joka on yksi MIMIR Fellows -ohjelman asiantuntijaluennoitsijoista.

mimir-fellows-2024-osallistuja-vera-vaananen-1024x682.jpeg
MIMIR Fellows 2024 -osallistujat (vasemmalta oikealle) Aki Konga, Aamos Heikkilä, Andrew Lee, Rasmus Kalep, Helmi Puustinen, Roosa Ripatti, Ella Heidel, Eelis Lehtinen, Hanna Hämäläinen, Sarper Ertekin, Yan Han Lee ja Joni Rakipi. Vera Väänänen MIMIR Fellows

Eurooppa tuottaa 35 prosenttia maailman tiede- ja insinööriartikkeleista, ja on tässä edellä sekä Yhdysvaltoja että Kiinaa. Tiedon muuttamisessa innovaatioiksi Eurooppa on kuitenkin kumpaakin selkeästi jäljessä. Dealroomin selvityksen mukaan 95 prosenttia eurooppalaisista patenteista jää tänä päivänä hyödyntämättä. Tieteen kaupallistamisen tuomiin mahdollisuuksiin suhtaudutaan kuitenkin myönteisesti ja odottaen: Eurobarometrin selvitys kertoo, että 90 prosenttia eurooppalaisista suhtautuu myönteisesti tieteen ja teknologian vaikutuksiin, ja Suomessa luvut ovat vielä keskiarvoa selvästi positiivisemmat. Yli puolet (52 prosenttia) luottaa tieteen kykyyn ratkaista suurin osa nykyajan ongelmista, ja vahva enemmistö suomalaisista (78 prosenttia) uskoo, että tiedettä ja teknologiaa pitäisi saada kaupallistaa vapaasti ilman tiukkaa valtion sääntelyä.

Suomessa yliopistojen ja yrittäjyyden yhdistämisessä on pitkät ja vaikuttavat perinteet muun muassa opiskelijavetoisten Entrepreneurship Societies -järjestöjen, kasvuyritystapahtuma Slushin ja Junction-hackathonin kautta. Nämä järjestöt toimivat opiskelijoille paikkoina innostua ja oppia yrittäjyydestä sekä tuovat myös yliopistoja ja yrittäjiä lähemmäs toisiaan.

“Suomessa on vahvaa opiskelijavetoista toimintaa startup-ekosysteemissä ja tällä on ollut tärkeä rooli nuorten ja opiskelijoiden innostamisessa yrittäjyyden pariin. Esimerkiksi Entrepreneurship Society -järjestöissä aktiivisesti mukana olleista opiskelijoista 20 prosenttia on perustanut oman yrityksen. On hienoa, että voimme toimia esimerkkiä myös kansainvälisille opiskelijoille, jotka haluavat tulla oppimaan opiskelijavetosesta startup-ekosysteemistämme,” Startup-säätiön toimitusjohtaja Josefiina Kotilainen toteaa. Startup-säätiö on MIMIR Fellows -ohjelman tukija.

mimir-fellows-ahmid-1024x683.jpeg
MIMIR:n perustaja Ahmed Hadi kuvaa tieteen kaupallistamiseen liittyviä kehityskohtia, jotta voimme opiskelijavetoisesti rakentaa Pohjoismaista maailman parhaan paikan tutkimuksen kaupallistamiselle.
tyoskentely-mimir-fellows-1024x682.jpeg
Suomen Startup yhteisön Youssef Zad (vasemmalla) ja OnegoBion Maija Itkonen (keskellä) keskustelivat regulaatioiden roolista teknologiapohjaisten startupien rakentamisessa suomesta käsin MIMIR:n perustajan Ghita Wallinin (oikealla) kanssa.

“Keskitymme Startup-säätiössä luomaan entistä paremmat olosuhteet yritysten rakentamiseen ja kasvattamiseen Suomessa. Tavoitteenaamme saada Suomeen sata yli 100 miljoonan euron liikevaihtoa tekevää kasvuyritystä vuoteen 2050 mennessä. Tässä työssä avainasemassa on myös yliopistojen kanssa tehtävä yhteistyö ja tieteen kaupallistamisen tukeminen”, Kotilainen jatkaa.

MIMIR Fellows on auttanut opiskelijoita tutkimuslähtöisten yritysten ja yrittäjyyden parissa vuodesta 2022. Monet opiskelijat ovat saaneet ohjelmasta lähtölaukauksen yrittäjäpolulleen.

“Pystyin hyödyntämään MIMIR Fellows -ohjelmasta saamiani oppeja neuvotellessani itselleni perustajan roolin diplomityötäni sivunneen yrityksen perustamisessa”, kertoo vuonna 2022 Fellows-ohjelmaan osallistunut Mohamed Elamir. “Käytän yhä päivittäin MIMIR Fellows -ohjelmassa oppimiani asioita rakentaessani yritystäni Woamya, joka valmistaa biopohjaista vaahtoa, korvaamaan esimerkiksi styroksin.

Lisätietoja MIMIR Fellows 2024 -ohjelmasta täällä.