Tutkimus Uutiset

PoDoCo-rahoitus: Lasertohtori palaa Savoon


Tohtoreita ja yrityksiä yhdistävä Post Docs in Companies -ohjelma on siivittänyt jo 64 tohtoria elinkeinoelämän palvelukseen. Ohjelman myötä ensimmäiset tohtorit ovat työllistyneet yrityksiin pysyvästi. Samalla pienet ja suuret suomalaisyritykset ovat saaneet tuoretta tutkimusosaamista innovaatioitaan vauhdittamaan. Syksyn apurahahakukierroksella rahoitettiin 15 uutta tohtorien ja yritysten yhteistyöprojektia.  

Uusia ratkaisuja rakennusdatan hallintaan ja kudosten 3D-tulostamiseen

PoDoCo-ohjelman syksyn 2017 hakukierrokselle osallistui lähes 500 nuorta tai pian valmistuvaa tohtoria ja 40 yritystä. Tohtoreiden ja yritysten yhteistyöprojekteja syntyi yhteensä 28 kappaletta, joista rahoitettiin 15. Syksyn apurahahakukierroksella rahoitetuissa PoDoCo-projekteissa tohtorit tutkivat muun muassa optisten komponenttien uusia ohutkalvopinnoitteita, 3D-biotulostuksen mahdollisuuksia kudosten valmistukseen ja rakennusteollisuuden datan käyttöä uusien elinkaaripalveluiden tarjoamiseksi. PoDoCo-ohjelman  edistää tohtoreiden työllistymistä yksityiselle sektorille ja tukee yritysten uusiutumista.

Kati Stranius tutkii yhdessä Leppävirtalaisen Oplatekin kanssa optisten komponenttien ohutkalvopinnoitteita tavoitteena avata yritykselle uusia asiakassegmenttejä lasersovellusten alueelta. ”Yhteistyö Oplatekin kanssa tarjoaa minulle mahdollisuuden palata takaisin Suomeen ja työllistyä kotiseudulleni Pohjois-Savoon, jossa voisin hyödyntää tohtorintutkinnon ja ulkomailla vietetyn tutkimusjakson kautta hankkimaani osaamistani alueen elinkeinoelämän hyväksi”, tohtori Kati Stranius kuvaa projektin merkitystä itselleen. ”Vahvan osaamisen lisäksi sujuvan yhteistyön Oplatekin kanssa takaa myös vahva osaamiseni Savon murteesta”, Stranius lisää nauraen.

PoDoCo-ohjelma tarjoaa myös nuorille yrityksille oivia mahdollisuuksia hyödyntää uusinta akateemista tutkimusta. Esimerkiksi 3D-tulostusteknologioihin erikoistunut 3DTech Oy tutkii yhdessä Sanna Turusen kanssa 3D-biotulostuksen mahdollisuuksia kudosten valmistamiseen. ”Lääketieteen alalla on jatkuva pula elinluovuttajista, minkä vuoksi biotulostamisesta etsitäänkin ratkaisua tähän ongelmaan”, taustoittaa 3DTech Oy:n perustaja ja omistaja Tomi Kalpio projektia. ”Vaikka biotulostus on edennyt suurin harppauksin, tarvitaan vielä ratkaisuja muun muassa prosessin tarkkuuden, solujen elinkelpoisuuden sekä erilaisia materiaaliyhdistelmiä sisältävien rakenteiden tulostamisen parantamiseksi ennen kuin kokonaisen elimen tulostaminen mahdollistuu. Tämän projektin kautta on tarkoitus taklata näitä haasteita”, Sanna Turunen täydentää projektin tavoitteita.

Eräs tohtorin palkkaavista yrityksistä on Granlund Oy, joka kehittää yhdessä Pal Sudip Kumarin kanssa rakennusdatan käyttöä rakennuksen elinkaaren aikana rakennuksen energiatarpeiden ja rakennuksen käyttökustannusten pienentämiseksi. ”Kehitettävän BDaaS (building data as a service) -konseptin avulla pystytään käsittelemään valtavia määriä heterogeenistä rakennusdataa sekä tuottamaan niiden pohjalta järjestelmällisiä ja yksilöityjä dataratkaisuja. Näin voidaan edistää parempien käyttö- ja kunnossapitomenetelmien kehitystä sekä parantaa rakennusten energia- ja kustannustehokkuutta ja loppukäyttäjien hyvinvointia”, kertoo innovaatio ja kehitysjohtaja Tuomas Laine Granlundilta.

 

Ensimmäiset PoDoCo-tohtorit työllistyneet yrityksiin

Ensimmäiset tohtorien ja yritysten yhteiset PoDoCo-projektit käynnistyivät syksyllä 2015 ja ovat päättyneet kuluvan vuoden aikana. Ohjelman kautta useat tohtorit ovat työllistyneet pysyvästi yritysten palvelukseen.

Sekä tohtoreiden että yritysten kokemukset yhteistyöprojekteista ovat hyvät. Eräs esimerkki on KONEen ja Juho Kokkalan yhteistyöprojekti. ”KONEella on erinomaisia kokemuksia PoDoCo-ohjelmasta. Panostamme paljon asiakaskokemukseen, joten haluamme ymmärtää yhä paremmin, miten rakennuksissa ja niiden välillä liikutaan. Juho Kokkalan projekti hissien henkilöliikenteen ennustamiseksi ja siten matkustajien palveluaikojen minimoiseksi sopi tähän erinomaisesti. PoDoCo-projektin päätteeksi saatoimmekin palkata tekniikan tohtorin jatkamaan tutkimustyötään people flow -suunnittelutiimissämme”, kertoo Samu Salmelin, KONEen Services and Solutions R&D -yksikön johtaja. ”PoDoCo-projekti vaikutti käänteentekevästi urani suuntaan”, täydentää matemaattisen mallintamisen parissa KONEella jatkava Juho.

Seuraava apurahahakukierros keväällä 2018

PoDoCo-ohjelman seuraava apurahahakukierros järjestetään 1.3–15.4.2018. Ohjelmaan voi osallistua toimialariippumattomasti mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö.

PoDoCo -ohjelmaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö sijoittaen yhteensä ohjelmaan vuosittain lähes miljoona euroa. Tämä mahdollistaa arviolta 35 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain.

PoDoCo-ohjelman syksyn 2017 apurahat myönnettiin seuraaville henkilöille:

 

Nimi Yhteistyöyritys Ala Apuraha (€) Säätiö
Akram Saad Ullah CubiCasa Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet 14 000 Liikesivistysrahasto
Bhattacharjee Arnab Herantis Pharma Oyj Kliininen lääketiede 28 000 Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Bruzzo Escalante John Flowrox Oy Koneenrakennus 28 000 Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Ghasemi Mehdi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ry Kieli- ja kirjallisuustieteet 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Ketonen-Oksi Sanna Talent Vectia Oy Tulevaisuudentutkimus 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Klemetti Rudolf Myontec Oy Terveystieteet 28 000 Liikesivistysrahasto
Kurkela Jari Firstbeat Technologies Oy Terveystieteet 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Mardoukhi Ahmad Robit Plc Materiaalitekniikka 28 000 Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Najafi Jabdaraghi  Robab Summa Semiconductor Oy Nanoteknologia 28 000 Tekniikan edistämissäätiö
Nguyen Trung Hieu Elisa Oyj Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet 28 000 Tekniikan edistämissäätiö
Pal Sudip Kumar Granlund Oy Koneenrakennus 28 000 Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Rimpiläinen Tommi RoadCloud Elektroniikan tutkimusala 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Stranius Kati Oplatek Group Oyj Materiaalitekniikka 28 000 KAUTE säätiö
Turunen Sanna 3DTech Oy Materiaalitekniikka 28 000 Suomen Kulttuurirahasto
Vrzakova Hana Stereoscape Tietojenkäsittely ja informaatiotieteet 21 000 Tekniikan edistämissäätiö

 

 

Lisätietoja:

PoDoCo-ohjelman päällikkö, Essi Huttu, DIMECC Oy, essi.huttu(at)dimecc.com, puh. 040 840 9259

PoDoCon johtoryhmän puheenjohtaja, Yrjö Neuvo, Aalto-yliopisto, yrjo.neuvo(at)aalto.fi