Tezted-yrityksen perustaja Kunal Garg. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Henkilöt Palkinnot

Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2018 Kunal Garg: ”Testipakettimme testaa 15 punkkeihin liittyvää taudinaiheuttajaa yhdellä kertaa”

Solu- ja molekyylibiologian tohtoriopiskelijan Kunal Gargin Tezted-yritys mullistaa tavan, jolla punkkien levittämiä sairauksia diagnosoidaan.

Mihin ongelmaan Tezted vastaa?

“Punkit ovat Euroopan ja Pohjois-Amerikan vaarallisimpia eläimiä, ja ne kantavat useita taudinaiheuttajia. Punkin pureman saanut ihminen kuitenkin yleensä testataan vain borrelioositartunnan varalta. Tällöin potilas saa hoitoa pelkkään borrelioosiin, vaikka punkit voivat levittää myös muita taudinaiheuttajia.

Nykyiset punkkien levittämien tautien diagnosointiin tarkoitetut testit ovat hitaita ja maksavat paljon. Useiden tautien diagnosoiminen punkin puremasta vaatii jopa 11:n eri testin tekemistä, mikä maksaa Euroopassa vähintään 7 000 euroa. Kehittämämme TICKPLEX-testipaketti testaa potilaan noin 15 punkkeihin liittyvän taudinaiheuttajan varalta yhdellä kertaa. Tuotteen ansiosta testauksen hinta laskee 90 prosenttia.”

Minkälaiseen tutkimukseen Teztedin toiminta perustuu?

“Liityin Jyväskylän yliopiston dosentin Leona Gilbertin tutkimusryhmään vuonna 2014. Leona on viimeisen 20 vuoden ajan tutkinut autoimmuunisairauksia eli elimistön puolustusjärjestelmään liittyviä tauteja. Ideoin hänen kanssaan testipakkauksen, jolla voisi testata potilaasta kerralla useita taudinaiheuttajia.

Nykyisten suositusten mukaan punkin pureman saaneilta potilailta voi testata vain yhtä taudinaiheuttajaa kerrallaan. Tieteellinen näyttö kuitenkin osoittaa, että jopa 60 prosenttia punkin puremista sairastuneista potilaista kärsii useista taudinaiheuttajista. Vuosina 2014–2016 teimme yli 400 potilaalla tutkimuksen, jossa osuus nousi noin 85 prosenttiin. Totesimme, että alalla on tarve uudelle yritykselle, ja perustimme Teztedin.”

Mikä sai sinut kiinnostumaan yrittäjyydestä?

“En voisi kuvitella tekeväni tutkimusta vuosien ajan, julkaisevani työstä tutkimusartikkelin ja siirtyväni tekemään jotain muuta. Haluan vaikuttaa ihmisiin. Suomessa veronmaksajat rahoittavat paljon tutkimusta, joten on tärkeää kysyä, mitä he saavat vastineeksi rahoilleen. Jos työni ei hyödytä ihmisiä, se ei ole mielestäni järkevää.”

Minkälaista asennetta yrittäjyys vaatii tutkijalta?

“Yrittäjyydestä kiinnostuneen tutkijan on tiedettävä tutkimuksensa yksityiskohdat, mutta hänen pitää myös pystyä kertomaan siitä ymmärrettävästi vaikka isoäidilleen. Muiden on pystyttävä samaistumaan sinuun, muuten et saa sijoituksia etkä herätä kiinnostusta, jota ideasi tarvitsee menestyäkseen. Tutkijan on kyettävä tunnistamaan, mihin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin ongelmiin hänen työnsä voi vastata.”

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on Teztedin varalle?

“Suunnitelmamme eivät rajoitu TICKPLEXiin, vaan aiomme pian siirtyä testaamaan myös muita sairauksia aiheuttavia taudinaiheuttajia. Suuri tavoitteemme on uudistaa monimutkaisten sairauksien diagnosointi. Toivon, että seuraavien vuosien aikana TICKPLEXistä tulee alan standarditesti ja että terveydenhuoltopalvelujen tarjoajat hyväksyvät sen ja ottavat sen käyttöön.”

Näetkö palaavasi tutkimuksen teon pariin tulevaisuudessa?

“Olen aina ollut sydämeltäni keksijä. En aio koskaan lopettaa tutkimuksen tekoa, mutta haluaisin jatkaa sitä teollisuuden puolella. Toivon, että voisimme palkata yritykseen jonkun tekemään TICKPLEX-testejä, jotta voisin itse kehittää uusia testipakkauksia. Pidän molemmista puolista, tutkimuksesta ja yrittäjyydestä. En voi enää elää ilman toista.”

Jyväskylässä sijaitseva Tezted Oy on perustettu vuonna 2016, ja se työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä. Laboratoriokäyttöön tarkoitettu TICKPLEX-tuote on jo myynnissä Saksassa, Puolassa ja Hollannissa, ja yritys käy parhaillaan keskusteluja myynnin laajentamisesta myös muualle Eurooppaan. Lue Teztedistä lisää.