Tutkimus

Päätöksenteon tutkimusta Arizonassa


Professori Jyrki Wallenius, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Yhteistyöni Arizona State Universityn kanssa

Minulle myönnettiin KAUTEN toimesta säätiöiden professoripoolin sapattiapuraha vuodeksi 2015. Tutkimusvapaastani vietin kaksi yhden kuukauden jaksoa Phoenixissa, Arizona State Universityssä (ASU). Miksi ASU? Minulla on pitkä yhteistyöhistoria ASU:n kanssa, joka on alkanut jo 1980-luvun puolessa välissä. Toimin tuolloin kahden vuoden ajan vierailevana professorina Business Schoolin Decision and Information Systems-laitoksella. Mainittua laitosta ei enää ole olemassa, joten 2000-luvulla yhteistyöni keskittyi sekä Business Schoolin Information Systems-laitokseen että School of Engineering, Department of Industrial Engineering-laitokseen. Tänä vuonna vierailin lähinnä Business Schoolin Supply Chain yksikössä. Vuosien saatossa on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka hyvin monet ASU:n laitokset ja yksiköt ovat menestyneet kansainvälisessä kilpailussa. Tunnen näistä useita yksiköitä: Business Schoolin MBA-ohjelma on korkealle rankkeerattu, samoin John Fowlerin johtama Department of Supply Chain Management, sekä Mary Jo Bitnerin johtama Center for Services Leadership (joka on toiminut jonkinlaisena esikuvana Aallon Service Factorylle). ASU:sta on tullut eräs parhaista valtionyliopistoista Yhdysvalloissa.

Myös muulla perheelläni on läheiset siteet ASU:hun. Puolisoni, professori Hannele Wallenius, on myös toiminut vierailijaprofessorina ASU:ssa 2000-luvulla, 1980-luvulla Faculty Associate-tittelillä. Tyttäreni, Associate Professor, Johanna Wallenius on väitellyt ASU:sta, pääaineena kansantaloustiede. Hänen puolisonsa, professori Tuure Tuunanen toimii Center for Services Leadership-yksikön osa-aikaisena vierailevana professorina (Global Research Faculty).

ASU:ssa on tällä hetkellä useita suomalaisia professoreita. Professori Gary Waissi (Polytechnic, Fulton School of Engineering), joka toimi ASU West Business koulun dekaanina, on tämän lisäksi Suomen kunniakonsuli Arizonan ja New Mexicon osavaltioissa. Toinen pysyvä suomalainen professori on Mirka Koro, Teachers College, joka puolestaan isännöi Suomen Akatemian tutkijan, Teija Löytösen, vierailua Arizonaan keväällä 2015. Matias Kalm, jolla on Otaniemen tuotantotaloustausta, on aloittanut viime syksynä tohtoriopinnot ASU:n Business Schoolin Management Departmentissa. Phoenixin seudulla toimii nykyään aktiivinen Finns and Friends-yhdistys, jonka kantavana voimana on Waissien pariskunta, Hannele ja Gary Waissi.

Tutkimusyhteistyöni ASU:n professoreiden ja jatko-opiskelijoiden kanssa on koskenut päätöksenteon teoriaa, erityisesti tilanteissa joissa päättäjät joutuvat punnitsemaan useita keskenään ristiriitaisia tavoitteita. Olen 2000-luvulla toiminut keskeisesti kahden sikäläisen tohtoriopiskelijan väitöskomiteassa, joista molemmat ovat väitelleet Industrial Engineering-laitokselta. Uusimmat tutkimuksemme ovat koskeneet evolutiivisen laskennan ja perinteisen monitavoitteisen päätöksenteon hybridimenetelmiä. Perinteisesti evolutiivinen laskenta on ollut insinöörien käsissä, jotka eivät ole mieltäneet päättäjän keskeistä roolia. Ideana näissä niin sanotuissa hybridimenetelmissä on, että päättäjä ohjaa evolutiivisen (tai geneettisen) algoritmin toimintaa mieleiseensä suuntaan. Uusimman artikkelimme ideana on tutkia, kuinka vuorovaikutus päättäjän ja tietokonealgoritmin välillä tulisi rakentaa, jotta saavutettaisiin mahdollisimman hyvä lopputulos. Pähkinänkuoressa, vaikka matematiikalla on keskeinen rooli algoritmeissa, niin ala ei ole pelkästään matematiikkaa, vaan myös päätöksenteon psykologiaa.

Arizonan vierailumme mahdollisti myös Hannelen ja minun yhteistyön jatkamisen pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme, professori Jeffrey Teichin (nykyisin New Mexico State University; tutustuimme ASU:ssa) kanssa. Uusin yhteinen tutkimuksemme koskee joukkorahoitusta ja sitä mitkä tekijät selittävät joukkorahoituskampanjoiden menestystä. Tutkimuksessa on keskeisesti mukana Anna Lukkarinen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun jatko-opiskelija.

Paitsi mielenkiintoisia tutkimusprojekteja, Phoenixin seutu ja Arizonan osavaltio tarjoavat ulkoilusta ja retkeilystä kiinnostuneille upeita mahdollisuuksia. Kiipeäminen Phoenixin maamerkille, Camelback Mountain, ’is a must’. Jos on mahdollista suunnitella etukäteen pidempi retki, niin Havasupai (Supain kylä) on tällainen. Havasupai on Grand Canyonin sivukanjoni, jonka vertikaali on alle puolet varsinaisesta pääkanjonista. Supain kylään ei ole maantietä, sinne pääsee kävellen, muulilla tai helikopterilla. Kävely Supain kylään on poikkeuksellisen kaunis. Se kestää noin neljä tuntia. Pohjalla on primitiivinen intiaanikylä, joukko maailman kauneimpia vesiputouksia ja luonnonaltaita, joissa vesi on uskomattoman turkoosinsinistä. Tietysti hyväkuntoisille itse Grand Canyon on hieno elämys.

Arvostan suuresti Säätiöiden professoripoolin ja erityisesti KAUTE:n säätiön tukea tutkimusvapaani aikana. Tuki on mahdollistanut Arizonan ja New Mexicon vierailuni sekä keskittymisen tutkimukseen vuoden 2015 aikana.