Laura Koivusalo, Ashish Mohite ja Jussi Vimpari kisaavat Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023 -palkinnosta. Finalistit työskentelevät perustamissaan yrityksissä ja muuttavat maailmaa tutkimuksellaan ja innovaatioillaan. Voittaja julkistetaan myöhemmin keväällä 2024.
Laura Koivusalon StemSight tähtää sarveiskalvosokeuden hoitoon
Laura Koivusalo vastaa puhelimeen toimistotöiden keskellä. “Tänään on ihan tavallinen toimitusjohtajan päivä. Pyörittelen budjettia excelissä”, hän aloittaa.
Koivusalon yritys StemSight tekee kantasolututkimusta, joka tähtää sarveiskalvosokeuden hoitoon. StemSightin tekniikan avulla pystytään tuottamaan rajaton määrä sarveiskalvon epiteelin kantasoluja.
Työ pohjautuu professori Heli Skottmanin pitkäjänteiselle tutkimukselle erittäin monikykyisten kantasolujen käytöstä sokeuden hoitoon. Tutkimukset alkoivat verkkokalvon ikärappeumasta, mutta yritys lähestyy sokeutta nyt eri kulmasta: “Voisi sanoa, että olemme siirtyneet takarivistä, siis silmänpohjasta, eteen sarveiskalvolle.”
Kolmevuotiaan yrityksen perustamista Koivusalo muistelee innolla. Päätös vaati rohkeutta ja sisua, mutta tutkija-yrittäjä halusi muuttaa maailmaa. “Ajattelin, että ei meidän keksintöämme kukaan tule yliopistolta hakemaan. Meidän pitää tehdä se itse, jos haluamme saada tuotteemme potilaiden saataville”, hän sanoo.
Yrittäjänä Koivusalo pääsee hyödyntämään monipuolista kokemustaan ja vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin. Suurimmaksi motivaattorikseen Koivusalo nimeää potilaansa. “Työni keskiössä ovat potilaat. Meidän teknologiamme on heille ainoa keino saada näkönsä takaisin. Samalla voimme maksaa yhteiskunnalle takaisin tutkimukseen saatua tukea hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa”, hän kertoo.
Ashish Mohiten Hyperion Robotics vähentää hiilijalanjälkeä vähähiilisen betonin 3D-tulostuksella
Ashish Mohite vastaa puhelimeen ulkona. “Nautin auringonpaisteesta”, hän aloittaa. “Talvi oli karu!”
Mohiten yritys Hyperion Robotics keskittyy hiilijalanjäljen pienentämiseen vähähiilisen betonin 3D-tulostuksen avulla. Se valmistaa optimoituja rakenteellisia elementtejä, kuten vesitankkeja ja perustuksia, energia- ja vesirakentamisen tarpeisiin.
“Ilmastoteknologiayrityksenä Hyperion Robotics auttaa rakennusyrityksiä vähentämään hiilidioksidipäästöjään”, Mohite sanoo. “Betoni on maapallon toiseksi eniten käytetty materiaali, jonka osuus päästöistä on 8 %. Voimme auttaa yrityksiä ja tätä planeettaa teknologiamme avulla.”
Hyperion Robotics perustettiin vuonna 2020, ja se on Mohiten toinen yritys. “Yrittäjyys sopii minulle. Rakastan ongelmanratkaisua ja elämää, joka tuo eteen haasteita”, hän sanoo. “Tässä ajassa pidän tärkeänä etsiä parempia ja nopeampia tapoja auttaa planeettaamme.”
Mohiten yritys on päättänyt vaikuttaa rakentamisen tulevaisuuteen, mutta yrityksensä teknologiajohtajana hän haluaa myös auttaa muita onnistumaan. “Muistan kuinka rohkaisevaa oli seurata yritysten kehitystä Aalto-yliopiston kiihdytysohjelmissa. Autan mielelläni muita aina kun voin”, hän toteaa.
Jussi Vimparin Apex Heat pienentää lämmityskustannuksia ja ennaltaehkäisee energiaköyhyyttä
“Anteeksi, että en päässyt heti puhelimeen. Meillä oli tässä todella hyvä myyntipalaveri”, Jussi Vimpari kertoo. “Sitä oli pakko vähän jatkaa.”
Vimparin yritys Apex Heat kehitti palvelun rakennusten energiankulutuksen arviointiin ja energiatehokkuuden parantamiseen. Yhtiö pyrkii vähentämään päästöjä kustannustehokkaasti. ”Rakennusten energiankulutus on suurta. Ne käyttävät kolmanneksen kaikesta energiasta ja tuottavat kolmanneksen päästöistä. Se ei ole kestävä tilanne”, Aalto-yliopiston vieraileva luennoitsija kertoo.
Vimparin mukaan nykyratkaisut eivät ole tarpeeksi nopeita tilanteessa, jossa lämmityslaskut rokottavat kukkaroita eikä energiaremontteihin jää rahaa. “Meillä on todellista energiaköyhyyttä, johon Apex Heat tarjoaa skaalattavaa ratkaisua.” Vimpari muistuttaa, että pelkästään Euroopassa pitää remontoida 100 miljoonaa rakennusta nopeasti.
Kaikki alkoi kuitenkin yksinkertaisesta verkkosivusta. “Kollegan kanssa kehiteltiin nettisivu, jolla tarjottiin rakennuskohtaista tietoa lämpöpumpuista. Siitä tuli niin suosittu, että ruvettiin miettimään, millainen liiketoimintamalli toimisi meille”, Vimpari selvittää.
Vaikka yrittäjyys tuntuu tällä hetkellä istuvan Vimparin arkeen parhaiten, akateeminen tutkimus motivoi häntä. “Työ Apex Heatissa on vahvasti sidoksissa omiin tutkimusteemoihini. Arki tuntuu mielekkäältä”, Vimpari toteaa.
Vuoden nuori tutkijayrittäjä on 5 000 euron tunnustuspalkinto, jonka KAUTE-säätiön Akateemisen yrittäjyyden rahasto myöntää vuosittain tutkimukseen perustuvaa yritystoimintaa luoneelle tutkijalle. Palkinnon voittaja julkistetaan myöhemmin keväällä 2024.