Henkilöt Palkinnot

Resistomapin perustaja Windi Muziasari auttaa torjumaan antibioottiresistenttien bakteerien leviämistä ympäristössä

Windi Muziasari voitti toisen palkinnon Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2021 -kilpailussa. Resistomap-yrityksestä Muziasari löysi keinon auttaa päätöksentekijöitä hillitsemään yhtä suurimmista maailmanlaajuisista terveysuhkista.

Mitä ongelmaa Resistomap ratkoo?

“Antibioottiresistenssiä kutsutaan hiljaiseksi pandemiaksi. Kyseessä on yksi suurimmista uhkista ihmisten terveydelle, erityisesti kehittyvissä maissa. Antibiootteja käytetään tavallisesti sairaaloissa potilaiden hoitoon tai maataloudessa elintarviketuotannon tukemiseen ja ne päätyvät usein ympäristöön esimerkiksi jätevesien mukana. Lopulta bakteerien vastustuskyky antibiootteja kohtaan vahvistuu ja leviää muihin bakteereihin. Tämä vaikeuttaa merkittävästi bakteeriperäisten tartuntatautien, kuten keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen, hoitoa.”

Mikä on ratkaisunne ongelmaan?

“Tarjoamme tutkijoille ja viranomaisille nopean ja tehokkaan keinon seurata bakteerien vastustuskykyä. Asiakkaat voivat lähettää meille näytteitä esimerkiksi jätevesistä, lannoitteista ja maaperästä. Toimitamme heille dataa, joka auttaa tunnistamaan vastustuskykyisten bakteerien lähteen. Tämä tieto auttaa lieventämään tai jopa ehkäisemään sairauksien puhkeamista.”

Minkälaiseen tutkimukseen yrityksenne perustuu?

“Näytteiden analysoimiseksi tarvitsemme ymmärrystä mikrobibioteknologiasta ja molekyyligenetiikasta. Koska työskentelemme suurten tietomäärien parissa ja havainnot on esitettävä helposti ymmärrettävällä tavalla, tarvitsemme myös datatieteen asiantuntemusta – tässä tulee kuvaan toinen perustajamme William Nurmi. Tapasin hänet opiskellessani maisteriksi Etelä-Koreassa. Kun esittelin ideani Resistomapista, hän oli heti mukana.”

Mikä inspiroi sinua perustamaan yrityksen?

“Vastustuskykyiset bakteerit ovat yleinen ympäristöongelma kehitysmaissa, joissa paikallisviranomaisilla ei ole keinoja valvoa resistenssiä. Tunsin vahvaa halua kantaa oman korteni kekoon tietotaitoni turvin. Edistyminen akateemisessa maailmassa oli kuitenkin hidasta.

Helsingin yliopiston postdoc-tutkijana tutustuin paikalliseen startup-skeneen ja bioteknologiateollisuuteen. Esimiesteni ja startup-yhteisön kannustus auttoi minua ymmärtämään, että paras keino auttaa torjumaan antibioottiresistenssiä on ryhtyä yrittäjäksi. Sen sijaan, että toimintani olisi riippuvainen apurahoista, voin tehdä yhteistyötä suoraan ratkaisustamme hyötyvien asiakkaiden kanssa.”

Millaisia suunnitelmia Resistomapilla on tulevaisuuden varalle?

“Missiomme on tarjota keinot antibioottiresistenssin globaaliin seurantaan. Vuodesta 2019 lähtien olemme tehneet yli 140 projektia 30 eri maassa analysoiden yli kaksituhatta näytettä. Aineiston on oltava suuri, sillä jokaisella alueella omat ainutlaatuiset haasteensa, jotka johtuvat esimerkiksi antibioottien käytön rajoituksista, maatalouden tyypistä ja ympäristöstä. Tarvitsemme vielä lisää dataa luodaksemme maailmanlaajuisen tietokannan. Sitä hyödyntämällä päätöksentekijät voivat paikantaa alueet, joilla resistenssi on korkeaa ja löytää erilaisia tapoja torjua sitä.”

Vuoden nuori tutkijayrittäjä on KAUTE-säätiön vuosittain jakama 5 000 euron tunnustuspalkinto, joka myönnetään tutkimukseen perustuvaa liiketoimintaa luoneelle nuorelle yrittäjälle. Tänä vuonna palkintoraati päätti poikkeuksellisesti jakaa myös toisen palkinnon, joka on arvoltaan 3 000 euroa. Lue lisää palkinnosta ja palkituista!