– Tekoälyyn yhdistyy julkisuudessa paljon mielikuvia: huonoa scifiä, dystopioita ja ylisuuria bisnesmahdollisuuksia. Kansallisteatteri haluaa tarjota keskusteluareenan, jossa aihe löytää ihmisen mittasuhteet, sanoo Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.
Tapahtuman ensimmäisellä puoliskolla yleisö pääsee videoklippien ja puhujien avulla kurkistamaan, mikä erottaa ihmisen koneesta, miten data ohjaa päivittäistä päätöksentekoamme sekä millaista ihmisen ja koneen yhteistyö voi parhaimmillaan olla.
– Lavalla pääosassa vuorottelevat liikkuva kuva ja puhujat. Robottejakin vilahtaa kuvissa, mutta keskiössä on ihminen, lupaa keskustelusarjan ideasta ja toteutuksesta vastaava teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanainen.
– Tällä kertaa teatterissa ei nähdä teatteria, vaan toisenlainen kokemus. Näytös, joka sopii tulevaisuuden suurista kysymyksistä kiinnostuneille ihmisille, Myllyaho lisää.
Tapahtuman toisella puoliajalla tekoäly viedään taiteen maailmaan, kun kuraattori-kriitikko Ben Davis (USA) ja journalisti-kriitikko Maria Säkö keskustelevat taiteen tekemisestä ja kokemisesta tekoälyn aikakautena.
Tapahtuman muut puhujat tulevat tutkimus-, yritys- ja taidemaailmasta. Lavalla nähdään yksi Iris AI:n perustajista Maria Ritola, Curious AI:n toimitusjohtaja TkT Harri Valpola, Turun yliopiston tutkija FT Karoliina Lummaa, dokumentaristi Iiris Härmä sekä ajatushautomo Demos Helsingin asiantuntija Julia Jousilahti.
Tapahtuman tiedot
-
Seuraava Näytös: “Hyvä paha AI: tekoäly ja inhimillisyys”
-
Sunnuntaina 7.4.2019 kello 15.00–17.30
-
Kansallisteatteri / Suuri näyttämö
-
Kielet: suomi/englanti
-
Vapaa pääsy
Lisätietoja:
Kuraattori, teatteritaiteilija Hilkka-Liisa Iivanainen, 044 262 1157
Viestinnän asiantuntija Riku Mattila, Demos Helsinki 040 748 0000
https://kansallisteatteri.fi/
Seuraava näytös -konseptista vastaavat teatteritaiteilija ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen ja viestintäyrittäjä Anne Ventelä. Keskustelut toteutetaan yhteistyössä Suomen Kansallisteatterin, ajatushautomo Demos Helsingin ja KAUTE-säätiön kanssa. Sisällöntuotantoa tukee Taiteen edistämiskeskus.
Kuva: Riku Mattila