Sosiaalipsykologian tohtorin Suvi Uskin perustama Someturva tarjoaa sosiaalisessa mediassa kiusaamista, uhkailua tai häirintää kohdanneille oikeusneuvontaa ja psykologista ensiapua.
Mihin ongelmaan Someturva vastaa?
“Sosiaalisen median verkkoalustoilla tapahtuva kyberrikollisuus yleistyy jatkuvasti ja kohdistuu yhä useammin myös yksityishenkilöihin. Erityisesti vaaravyöhykkeellä ovat lapset ja nuoret. Tarjoamme oikeudellista apua ihmisille, jotka ovat joutuneet rikoksen uhreiksi verkossa.
Palvelu on luotettava ja anonyymi. Häirintää kokenut syöttää palveluun tiedot tapahtuneesta. Someturva analysoi tiedot ja ohjaa uhrin tarvittavan avun piiriin, esimerkiksi poliisille. Someturvasta saatava esityö auttaa myös poliisia käsittelemään tapausta. Apu voi olla esimerkiksi oikeudellista neuvontaa tai rikoksen sopimista osapuolten kesken.”
Minkälaiseen tutkimukseen Someturvan toiminta perustuu?
“Olen taustaltani sosiaalisen median tutkija ja tutkinut erityisesti ihmisten identiteettiä.
Sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt, ja käyttäjät keräävät itsestään pitkiä profiilihistorioita yhteisöpalveluihin. Henkilön nimellä haettaessa löytyy todella paljon erilaista tietoa eri lähteistä, mikä tekee hänen identiteetistään erittäin haavoittuvan. Kenen tahansa maine voidaan tuhota puolessa tunnissa. Tahallaan tai vahingossa voidaan saada aikaan sellainen haitta, joka vaikuttaa merkittävästi uhrin loppuelämään.”
Minkälaista asennetta yrittäjyys vaatii tutkijalta?
“Tutkijat oppivat uusia asioita nopeasti, mikä onkin heidän vahvuutensa. Myös yrittäjänä täytyy olla valmis opettelemaan monenlaisia asioita, vaikkei yhtä syvällisesti kuin tutkijana.
Tutkijan heikkous voi olla liiallinen tietoisuus riskeistä, joita taas yrittäjän on oltava valmis ottamaan. Jos tutkija analysoi riskejä turhan tarkasti, voi vaarana olla liiallinen varovaisuus. Tasapainottelu näiden kahden välillä on haastavaa. Pidän itse huolta siitä, että jokapäiväinen riskiannokseni on tarpeeksi suuri.”
Mikä yhdistää tutkijan ja yrittäjän työtä?
“Sekä tutkijan että yrittäjän työ on hyvin pitkäjänteistä. Vaikka päivittäinen työ voi olla nopeatempoista, tavoitteet ovat silti pitkällä tulevaisuudessa. Kuten tutkimusta, myös liiketoimintaa rakennetaan pienissä paloissa, eikä lopullinen palkinto tule aina niin nopeasti kuin toivoisi.
Someturvassa teemme töitä hyvin uuden aallon tekoälyteknologian parissa, jollaista ei hyödynnetä vielä kovin monella toimialalla. Tämä on kallista, vie resursseja ja muistuttaa myös kunnianhimoisuudessaan huippututkimuksen tekemistä.”
Näetkö palaavasi tutkimuksen teon pariin tulevaisuudessa?
“Olen koko ajan pitänyt yllä suhteita yliopistoon. Opetan vuosittain omaa sosiaalisen median kurssiani Helsingin yliopistossa, mikä on minulle erittäin tärkeää. Voisin hyvin palata vielä joskus tutkijaksi, mutta en ole varma, tapahtuuko niin enää. Olisin hyvin mielelläni tutkija, sillä yhteen asiaan syventyminen on ihanaa.”
Suvi Uski perusti Someturvan yhdessä kahden sosiaalipsykologin, Jenny Rontun ja Minttu Salmisen kanssa vuonna 2017. Yritys työllistää kahdeksan henkilöä. Vuonna 2018 Someturva auttoi yli 800:a suomalaista sosiaalisen median käyttäjää, joista valtaosa oli alaikäisiä. Someturvan rahoittajiin kuuluvat LähiTapiola ja Business Finland. Yritys myös palkittiin 500 000:lla eurolla Vuosisadan rakentajat -haastekilpailussa vuonna 2017. Lue Someturvasta lisää.
Kuvat: Vilja Pursiainen / Kaskas Media
Suvi Uski on yksi kolmesta ehdokkaasta Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinnon saajaksi. Tutustu muihin finalisteihin.