Palkinnot Uutiset

Toimittaja Riikka Aaltonen voitti vuoden 2024 Talousjournalismi-palkinnon

Toimittaja Riikka Aaltonen palkittiin 10 000 euron suuruisella Talousjournalismi-palkinnolla, joka jaetaan KAUTE-säätiön Talouselämä-lehden erikoisrahastosta. Asiantuntijaraati valitsi voittajan kolmen finalistin joukosta.

Riikka Aaltonen Talousjournalismi-palkinto
Toimittaja Riikka Aaltonen voitti vuoden 2024 Talousjournalismi-palkinnon. Kuva: Nani Härkönen

Raati valitsi voittajaksi Riikka Aaltosen jutun “Tienaamaan vai kortistoon: Lista paljastaa valtavat erot korkeakoulututkintojen välillä – Luoko Suomi suurta kuplaa?”. Se perusteli valintaansa näin:

“Hyvin kirjoitettu juttu, jossa käsiteltiin koulutuspolitiikkaa ja sen vaikutuksia työllistymiseen ja tulotasoon sekä yksilön, että yhteiskunnan tasolla. Tutkimustuloksia, tilastotietoja ja tutkijoiden haastatteluita hyödyntiin kattavasti. Aihe on myös yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä.”

Riikka Aaltoselle koulutus ja palkkaus ovat tuttuja aiheita, ja hän on kirjoittanut niistä useita kertoja myös Talouselämään. Mikä talousjournalismissa kiinnostaa Aaltosta?

”Minua kiinnostaa talouden ja yhteiskunnan leikkauspiste. Yhteiskunnan ilmiöiden avaaminen talouden kautta, mutta myös talouden avaaminen yhteiskunnallisena ilmiönä on minun juttuni. Moni saattaa pitää taloustiedettä yhtenäisenä klönttinä, mutta sillä on tieteenhaaroja, joilla on painavaa sanottavaa yhteiskunnasta, esimerkkinä koulutuksen taloustiede, joka linkittyy juttuuni sekä terveystaloustiede.”

Ehdotuksia tuli yhteensä 17 kappaletta, ja palkittavaksi sai ehdottaa JSN:n toimintaperiaatteisiin sitoutuneissa medioissa ilmestynyttä juttua. Palkinnosta kisasi kolme ansioitunutta artikkelia, joissa käsiteltiin talouskasvua, sähkön hintaa ja korkeakoulutusta.

Kilpailun taso oli tänäkin vuonna korkea. ”Tänä vuonna etsittiin juttuja, joissa korkeatasoinen journalismi ja akateemisen tutkimustiedon hyödyntäminen yhdistyvät. Tämä näkyi ilahduttavasti lähes kaikissa saamissamme ehdotuksissa”, KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku kertoo.

Palkintojenjakotilaisuus 12.9.2024 Ekberg Extrassa, Helsingissä, oli merkittävä niin KAUTE-säätiölle kuin suomalaiselle talousjournalismillekin. “Laadukkaat jutut mahdollistavat sen, että yhä useampi pääsee osalliseksi taloustieteellisestä keskustelusta”, Olkku jatkaa.

Mutta mitä voitto merkitsee Aaltoselle?

”Olen voittanut elämässäni vain kerran, narunvedon pääpalkinnon, ison, keltaisen koiran, jolla oli aurinkolasit. Talousjournalismi-palkinto on kyllä suurempi ja merkityksellisempi voitto. Talousjournalismi ei yleensä pärjää isoissa journalismikisoissa, joten toivon, että tällaisen palkinnon olemassaolo toisi enemmän ihmisiä talousjournalismin pariin.”

Asiantuntijaraatiin kuuluivat professori Virpi Tuunainen, professori Mika Kortelainen, toimitusjohtaja Arno Ahosniemi sekä toimituspäällikkö Anni Erkko. Jääviyskäytäntöjen mukaisesti Anni Erkko ei osallistunut Talouselämä-lehden toimittajien ehdotettujen juttujen käsittelyyn.

Lisätiedot:

Tuomas Olkku
Asiamies, Kaute-säätiö
040 901 5304
tuomas.olkku@kaute.fi