Uutiset

Global Impact Finland -kilpailun voittajaksi Perttu Pölönen


Sävelkellon kehittäjä Perttu Pölönen lähtee Piilaaksoon ratkomaan maailman isoja ongelmia

Global Impact Finland -kilpailun voittaja Perttu Pölönen, 21, tunnetaan musiikin opiskelun avuksi kehittämästään Sävelkellosta. Ensi kesän hän viettää Yhdysvaltain Piilaaksossa Singularity Universityn kesäkurssilla, jossa maailman idearikkaimmat aivot pureutuvat planeetan isoihin ongelmiin.

Perttu Pölönen opiskelee puolipäiväisesti Sibelius-Akatemiassa säveltämistä ja käyttää jäljelle jäävän ajan yrityksensä pyörittämiseen. Hänellä on menossa toinen vuosi opinnoissa. Yrityksensä PerTunesin hän perusti isoveljensä Pietun kanssa vuonna 2014. Sävelkellon hän keksi vuonna 2011.

– Halusin tehdä musiikin teorian opiskelusta hauskempaa. Sävelkello on opetuksen apuväline, joka demonstroi kellotaulun muodossa musiikin teorian perusperiaatteita. Ensimmäiset puiset Sävelkellot lähtivät tilaajille viime viikolla. Meillä on myös mobiilisovellus Musiclock, ja parhaillaan kehitämme Piano Scaler -hyrrää, jota käytetään pianon koskettimien päällä, Pölönen kertoo.

Sävelkello voitti vuonna 2013 kolme erilaista nuorten innovaatiopalkintoa, muun muassa Euroopan Unionin nuorten tutkijoiden pääpalkinnon. Nyt se siivitti kehittäjänsä Global Impact -kisan Suomen osakilpailun voittoon ja 10 viikoksi kesäkurssille NASAn kampukselle Piilaaksoon.

– Kun olin marraskuussa puhumassa Vantaan elinkeinopäivillä, yleisöstä tuli eräs nainen kertomaan Global Impact -kilpailusta. Otin selvää asiasta ja innostuin toden teolla. Osallistumisen alaikäraja oli 21 vuotta, jonka täytin sopivasti helmikuussa.

Uusia kontakteja ja innostavaa omaksuttavaa

Singularity University on futuristi Ray Kurzweilin ja sarjayrittäjä Peter Diamandiksen vuonna 2009 perustama instituutio, jonka tehtävänä on ratkoa ihmiskunnan suurimpia haasteita eksponentiaalisten teknologioiden avulla. Global Solutions -ohjelmaan valitaan vuosittain 80 osallistujaa eri aloilta tuhansien hakijoiden joukosta. Kurssilaiset muodostavat ryhmiä, joista kukin pureutuu yhteen ihmiskunnan isoon ongelmaan.

– Oma alueeni on education eli opetuksen kehittäminen uuden tekniikan avulla. Törmään varmasti moniin innostaviin asioihin, jotka saavat minut valtavan pois tolaltani. Tapahtumasta saa myös uskomattoman kontaktiverkoston, ja kun vielä ollaan Piilaaksossa NASAn tutkimuskeskuksessa, olen varma, että olosuhteet ovat upeat ja kurssista tulee antoisa, Pölönen intoilee.

Suomesta lähtee edustaja Singularity Universityyn nyt toisen kerran. Global Impact -paikat täytetään noin 35 aluekilpailulla, jotka pyörivät nyt keväällä ympäri maailman. Suomalaiset finalistit osallistuivat viikon mittaiseen sparraukseen Kööpenhaminassa. Samsung Electronics Nordicin markkinointijohtaja Marko Nurmela oli mukana tuomaristossa.

– Kilpailussa etsittiin uusia, luovia ratkaisuja, jotka tähtäävät maailman parantamiseen teknologioiden avulla. Pölösen vei voittoon omaperäinen idea, jossa digitaalisuus on valjastettu oppimisen käyttöön, Nurmela kommentoi.

Pölönen toteaa, että sävelkello on uusi ratkaisu vanhaan ongelmaan. Hän uskoo, että jo monet sukupolvet ovat manailleet musiikinteorian oppimisen ja opettamisen vaikeutta.

– Saman tyyppisillä työkaluilla voisi ehkä tehdä muidenkin hankalien asioiden oppimisesta ja opettamisesta helpompaa, Pölönen miettii.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Perttu Pölönen, p. 040 7352 752, perttu@pertunes.com

Maria Ritola, Singularity GSP15 alumni, p. 0400 682 881, maria.ritola@singularityu.org

Lisätietoja Sävelkellosta myös:

www.savelkello.fi

www.mymusiclock.com

Global Impact Challenge Finland 2016 -kilpailu 

Piilaaksossa toimiva instituutio ja yrityskiihdyttämö Singularity University järjesti innovaatiokilpailun tänä vuonna toista kertaa Suomessa. Kilpailussa haettiin yksittäisiltä henkilöiltä ja ryhmiltä ehdotuksia, jotka voivat vaikuttaa myönteisesti jopa miljoonan ihmisen elämään teknologiaa hyväksikäyttäen. Voittaja sai stipendin ja paikan kesällä 2016 Singularity Universityssä Piilaaksossa järjestettävään Graduate Studies -ohjelmaan. Palkinnon arvo on noin 32 000 €.

Kymmenen viikon mittainen Singularity University Graduate Studies -intensiiviohjelma antaa valmiuksia ratkoa eksponentiaalisesti kasvavien teknologioiden, kuten tekoälyn, synteettisen biologian, robotiikan ja nanoteknologian avulla ihmiskunnan suurimpia haasteita esimerkiksi ympäristön, energian, hyvinvoinnin tai koulutuksen alalla. Ohjelmaan on erittäin vaikea päästä: tuhansien hakijoiden joukosta valitaan 80 osallistujaa noin 35 maasta.

Kilpailun yhteistyökumppaneita olivat KAUTE-säätiö, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Sitra, Kone, Fazer ja Samsung. Lisätietoja.