Henkilöt Palkinnot Uutiset

Jätevesien metalleja ja ravinteita erotteleva kaksikko palkittiin Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2022 -palkinnolla

KAUTE-säätiön Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2022 -palkinnon voittajaksi on valittu Mikko Hänninen ja Elmeri Lahtinen. Heidän Weeefiner-yrityksensä hyödyntää täysin uudenlaista laser 3D-tulostukseen perustuvaa menetelmää, jolla jätevesistä saadaan talteen arvokkaat metallit ja ravinteet.

Samalla kun raaka-ainepula kurittaa Eurooppaa, on keksittävä yhä uudenlaisia keinoja ottaa käyttöön jo olemassa olevia arvokkaita materiaaleja. Nyt palkittu Weeefiner erottelee teollisuuden jätevesistä arvokkaita metalleja ja ravinteita, jotka menisivät muuten hukkaan. Metallien ja ravinteiden talteenotto on nyt erityisen tärkeää, sillä kriittisiä materiaaleja ei ole Euroopassa tarpeeksi omasta takaa. Tuonti ulkopuolelta puolestaan on vaikeutunut entisestään muun muassa Ukrainan sodan vuoksi. Eroteltujen materiaalien uudelleenkäyttö vähentää myös neitseellisten raaka-aineiden käyttöä säästäen luonnonvaroja ja päästöjä. 

Uusi menetelmä yhdistää kemian ja 3D-tulostuksen

Yrityksen toiminta perustuu täysin uuteen menetelmään, jossa yhdistetään kemiallista toimintaa mekaaniseen 3D-tulostamisen teknologiaan. Tutkimustyön valmistuttua asiakasliiketoiminta käynnistyi vuonna 2020. Weeefiner on käynyt läpi jo kaksi sijoituskierrosta, ja nyt edessä siintävät yhteistyösopimukset globaalien yritysten kanssa. 

Toimitus- ja teknologiajohtajina toimivat Hänninen ja Lahtinen ovat olleet mukana yrityksen alkumetreiltä saakka. Nuori tutkijayrittäjä -palkinto tarkoittaa heille tunnustusta konkreettisesta kiertotalouden ratkaisusta ja tilaisuutta tukea omaa hyvinvointia.

”Tuntuu todella hyvältä kun vuosien kova työ palkitaan! Kriittiset materiaalien saatavuus on tärkeämpää kuin koskaan ja uskon että myös palkintoraati on tämän huomannut”, Hänninen sanoo. 

”Palkintorahat tullaan käyttämään palautumisemme tukemiseen. Tutkimuksen kääntäminen menestyväksi liiketoiminnaksi vaatii paljon aikaa, resursseja ja stressin sietoa. Uskomme, että hyvinvoivat yrittäjät luovat menestyneitä yrityksiä, joten siihen on tärkeä panostaa”, Lahtinen täydentää.

Vankka tutkimustausta toi voiton

Filosofian tohtorit Hänninen ja Lahtinen valikoituivat voittajiksi korkeatasoisten ehdotusten keskuudesta tutkimustietoon perustuvan ja kiertotaloutta edistävän liiketoiminnan ansiosta. 

“Yrityksen toiminta rakentuu vahvasti perustajien erityisosaamiselle ja yliopistossa tehdylle tutkimukselle. Nuoresta iästä huolimatta yrityksellä on jo näyttöä ratkaisun toimivuudesta markkinoilla”, voittajan valinnut raati kuvailee päätöksessään.

Vuoden nuori tutkijayrittäjä on 5 000 euron tunnustuspalkinto, jonka kaupallisten ja teknillisten tieteiden tutkimusta tukeva KAUTE-säätiö myöntää vuosittain tutkimukseen perustuvaa yritystoimintaa luoneelle tutkijalle. Tänä vuonna palkintoraatiin kuuluivat Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Akavan akateemisten yrittäjien puheenjohtaja Timo Saranpää, vuoden 2021 nuori tutkijayrittäjä, NL Acoustics Oy:n toimitusjohtaja Kai Saksela sekä KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku.

Kuva: Oona Tynkkynen