Uutiset

KAUTEn uudet verkkosivut avattu


KAUTEn uudet verkosivut avattiin Aleksis Kiven päivänä. Halusimme helpottaa navigointia ja lisätä tietoja säätiön toiminnasta. Apurahojen hakemisesta on nyt tietoja myös englanniksi.

Sivujen kuvituksessa on käytetty suomalaisia kalliomaalausaiheita. Kalliomaalaukset kertovat kivikautisten pyytäjien elämästä. Selviäminen pohjoisen ankarissa oloissa on kaikina aikoina vaatinut kaupankäyntiä muiden kansojen kanssa ja uusimman teknologian hyödyntämistä. Valokuvat esihistoriallisista kalliomaalauksista on ottanut suomalainen valokuvaaja Ismo Luukkonen.

Vasemmanpuoleinen maalaus on Kirkkonummelta Vitträskin järven itärannalta. Kallion jyrkässä rinteessä, noin 15 metrin korkeudella vedenpinnasta on leveähkö terassi, jonka kohdalla on useita maalausjälkiä, joista ainakin kahdessa on verkkomaista muotoa. Vitträskin maalaus on ensimmäinen Suomesta löytynyt kalliomaalaus. Ilmoituksen muinaistieteelliselle toimikunnalle teki säveltäjä Jean Sibelius vuonna 1911.

Toinen maalaus sijaitsee Kuusamossa Julma-Ölkyn jylhän kanjonijärven itärannalla. Maalaus koostuu kahdesta ihmishahmosta sekä oikealle katsovasta pienestä eläimestä. Oikeanpuoleinen ihminen on hahmotettu kapealla viivalla. Jalkaterät sekä oikea kämmen ovat erotettavissa.

Lisätietoja kalliomaalauksista.