Henkilöt Palkinnot

Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2014 Johanna Småros vähentää vähittäiskauppojen ruokahävikkiä

Johanna Smårosin ja hänen tutkijakollegoidensa perustaman RELEX Oy:n tilausautomatiikkaohjelmistoilla vähittäiskauppa voi vähentää ruokahävikkiään jopa 40 prosenttia.

Vuoden 2014 nuoreksi tutkijayrittäjäksi on valittu tekniikan tohtori Johanna Småros. Hän on Aalto-yliopistosta väitellyt logistiikkatutkija ja yksi vuoden 2014 logistiikkayritykseksi valitun RELEX Oy:n perustajista. Småros perusti yrityksen vuonna 2005 yhdessä kahden tutkijakollegansa kanssa. Tänään kannattavasti kasvanut RELEX toimii neljässä maassa ja työllistää 75 henkilöä. Yrityksen työkaluja kysynnän ennustamiseen, varastojen optimointiin ja täydennyksen automatisointiin sekä toimitusketjun analysointiin käyttävät muun muassa Plantagen, Altia ja Suomalainen Kirjakauppa, sekä brittiläinen päivittäistavaraketju Booths ja saksalainen rakennustarvikkeita myyvä Kemmler Baustoffe. 

Kymmenen vuotta sitten Johanna Småros sekä logistiikan tutkimusryhmän tutkijakollegat Mikko Kärkkäinen ja Michael Falck esittivät tutkimuspapereissaan ajatuksia vähittäiskaupan tilausten hallinnan parantamiseksi.

”Ongelma oli, etteivät kaupat voineet liittää parempia ohjausmallejamme omiin järjestelmiinsä”, Småros kertoo.

Tutkijakolmikko ratkaisi ongelman perustamalla RELEXin, joka kaupallisti tutkimusideat palveluna myytäväksi ohjelmistoksi, joka oli helppo kytkeä kaupan nykyisiin toiminnanohjaus- ja kassajärjestelmiin. RELEX-järjestelmillä kaupan varastossa on optimaalinen määrä tavaraa, kuluttajat saavat tuotteet tuoreempina ja sesonkien sekä pyhäpäivien kysyntäennusteet paranevat merkittävästi. Esimerkiksi Stockmann Herkku -myymälöissä RELEXin ohjelmistot pienensivät elintarvikkeiden hävikkiä keskimäärin 40 prosenttia.

”Sillä on huikea merkitys paitsi taloudellisesti, myös ekologisesti, kun tavaraa ei tarvitse kipata turhaan roskiin”, Småros toteaa.

Seuraavana Saksa ja Iso-Britannia

Nopeasti kasvanut yritys on jo alan markkinajohtaja uusissa toimituksissa Pohjoismaissa. Lähitulevaisuudessa RELEX pyrkii samaan asemaan kertaluokkaa suuremmilla Saksan ja Iso-Britannian markkinoilla, Småros kertoo.

Deloitte on listannut yrityksen EMEA-alueen nopeimmin kasvavaksi järjestelmätoimittajaksi toimitusketjun hallinnan tehostamisessa. Kauppalehden startup-seurannassa RELEX nostettiin yhdeksi Suomen startup-yritysten helmistä, kiitos yrityksen kannattavan kasvun.

”Haluamme kannustaa palkinnolla muitakin tutkijoita seuraamaan Johanna Smårosin esimerkkiä. Uuden yritystoiminnan avulla voidaan edistää merkittävien tutkimustulosten hyödyntämistä ja luoda uusia työpaikkoja”, KAUTE-säätiön asiamies Jouni Lounasmaa toteaa.

5000 euron arvoisen Vuoden nuori tutkijayrittäjä – palkinnon jakavat yhteistyössä Startup-säätiö ja KAUTE-säätiö. Palkinto luovutettiin Smårosille Yrittäjän päivänä 5.9.2014.