Henkilöt Palkinnot

Vuoden 2021 nuori tutkijayrittäjä, NL Acousticsin perustaja Kai Saksela auttaa teollisuutta ymmärtämään, mitä ääni tarkoittaa

NL Acousticsin perustaja ja toimitusjohtaja Kai Saksela on vuoden 2021 nuori tutkijayrittäjä -pääpalkinnon voittaja. Saksela perusti yhdessä kollegansa Jonas Nybergin kanssa NL Acousticsin, joka auttaa teollisuuden toimijoita ennaltaehkäisemään vaarallisia vikoja ja vaurioita äänen avulla.

Mitä ongelmaa NL Acoustics ratkoo?

“Asiakkaamme toimivat sähkö- ja valmistavan teollisuuden ympäristössä, jossa esimerkiksi verkkovaurioiden tai kaasuvuotojen havaitseminen on vaikeaa. Autamme heitä ymmärtämään, mitä kukin ääni näissä meluisissa ympäristöissä tarkoittaa ja mihin niistä olisi syytä reagoida. Huoltamattomat sähköviat saattavat esimerkiksi johtaa katkoihin alueellisessa sähkönjakelussa tai pysäyttää kokonaisen tehtaan toiminnan.”

Mikä on ratkaisunne ongelmaan?

“Tarjoamme akustista kamerateknologiaa hyödyntäviä tuotteita, jotka tekevät äänien tulkitsemisesta – ja erityisesti viallisten äänien paikantamisesta – helpompaa. Kamerat ovat helppokäyttöisiä eivätkä vaadi käyttäjältään erikoisosaamista. Vian paikantamiseksi tarvitsee vain osoittaa tuotetta oikeaan suuntaan ja sen näytölle ilmeistyy vikoja erittelevää grafiikkaa. Tuote kertoo myös, millaisia toimenpiteitä vian korjaamiseksi suositellaan.”

Mistä innoitus yrityksen perustamiseen syntyi?

“Huomasin työskennellessäni rakennusalan konsulttina, että markkinoilta puuttui kustannustehokas ja helppokäyttöinen tuote teollisissa ympäristössä esiintyvien vikojen paikantamiseen. Tapasin näihin aikoihin yrityksen toisen perustajan, Jonas Nybergin, yhteisten tuttujen kautta ja tulimme hyvin juttuun – keskustelu ajautui nopeasti teknologiaan ja mainitsemaani havaintoon. Jonas on elektroniikan guru, joten päätimme lähteä selvittämään, olisiko ideaa mahdollista toteuttaa käytännössä. Vuoden kuluttua ensimmäinen prototyyppimme oli valmis ja sen menestys johti NL Acousticsin perustamiseen vuonna 2015.”

Minkälaiseen tutkimukseen NL Acoustics perustuu?

“Yrityksen alkuvaiheessa ensimmäisten prototyyppien suunnitteluun tarvittiin ymmärrystäni matemaattisista optimointimenetelmistä sekä akustiikasta – siitä miten ääni käyttäytyy. Jonas toi yritykseen syvällistä teknistä osaamista, jota ilman prototyypin rakentaminen ei olisi ollut mahdollista. Tohtorin opintojeni aikana perehdyin myös koneoppimiseen, joka on tänä päivänä tuotteissamme keskeinen osa vikojen tunnistamista.”

Mitä hyötyä tutkimustaustastasi on ollut NL Acousticsille?

“Sen sijaan, että yrityksemme olisi saanut alkunsa tietystä tutkimustuloksesta tai -aihiosta, olemme pikemminkiin onnistuneet soveltamaan asiantuntijuutamme uudenlaisessa ympäristössä. Sama asia, joka on ajanut minut tutkimuksen pariin on ollut eduksi myös liiketoiminnassa. Olen kiinnostunut siitä, miten asiat toimivat ja toisaalta toimintatapojen kyseenalaistaminen käy minulta luonnostaan.”

Millaisia suunnitelmia NL Acousticsilla on tulevaisuuden varalle?

“Onnistuimme tuplaamaan liikevaihtomme viime vuonna ja tänä vuonna tavoitteenamme on jatkaa samaa kasvuvauhtia eteenpäin. Haluamme laajentaa toimintaamme uusille kansainvälisille markkinoille ja uusille aloille mahdollisimman pian.”

Vuoden nuori tutkijayrittäjä on KAUTE-säätiön vuosittain jakama 5 000 euron tunnustuspalkinto, joka myönnetään tutkimukseen perustuvaa liiketoimintaa luoneelle nuorelle yrittäjälle. Tänä vuonna palkintoraati päätti poikkeuksellisesti jakaa myös toisen palkinnon, joka on arvoltaan 3 000 euroa. Lue lisää palkinnosta ja palkituista!