Uutiset

Aimo Puromäki 90v


Energianeuvos Aimo Puromäki täytti 90 vuotta 25.5.2018. KAUTE-säätiön Aimo Puromäen erikoisrahasto juhlisti tilaisuutta tervehdyskäynnillä. Alkukesän aurinko suosi juhlapäivää.

Energia-alan tuleva vaikuttaja, vuonna 1928 syntynyt Sörkan kundi pelasi futista, skrinnasi ja välillä tappeli ruotsinkielisten naapuripoikien kanssa, Toukola oli silloin kaksikielinen alue. Oppikouluun ikätovereitaan vanhempana mennyt Aimo menestyi opinnoissa Polin kurssilla 47. Valmistuttuaan hän aloitti 1953 lähes 40 vuoden uran Helsingin kaupungin sähkölaitoksessa. Verkkoinsinöörinä hän oli mukana suuressa virranmuutoksessa. Jakeluosaston päällikkönä Aimo vaikutti tariffirakenteisiin sekä kulutuskäyräanalyyseillä että maailmanlaajuisen Unipede -järjestön komiteassa. Siellä muita jäseniä nuoremmat Aimo Puromäki ja ranskalainen Marcel Boiteux ystävystyivät. Jälkimmäisestä tuli pitkäaikainen Ranskan valtion energiayhtiö EDF:n pääjohtaja ja Aimosta yhdistyneen Energialaitoksen toimitusjohtaja. Vuosikymmenten aikana Aimo osallistui moniin järjestöihin ja hallituksiin maailmalla ja kotimaassa. Rohkeus kansainväliseen vuorovaikutukseen on Aimon jäljiltä tuonut Helsingin Energiaa kokoaan enemmän esille nykypäiviin asti.

Puromäen aikana käynnistettiin niin Salmisaaren kuin Vuosaaren voimalaitokset, joissa vaiheissa hiilimies mukautui maakaasumieheksi ja aikaansai helsinkiläisille hyvin edullisen sopimuksen pitkäksi aikaa. Mittavat päästöjen vähennystoimet ja ympäristöraportointi alkoivat silloin myös. Kaupungilla oli 1991 pakollinen eläkeikä, jonka jälkeen Puromäki jatkoi vielä toimitusjohtajana ABB Atomissa, mutta poliittisesti uutta ydinvoimalaa ei silloin hyväksytty.

Kymmenen vuotta sitten 80 -vuotispäivänään, Aimo teki merkittävän lahjoituksen kaupallisten ja teknillisten tieteiden tutkimusta tukevalle KAUTE -säätiölle. Hän on myös sittemmin kartuttanut rahastoa lisälahjoituksin. Aimo Puromäen erikoisrahastosta on kymmenen vuoden aikana jaettu 30 apurahaa ja lähes 200 000 euroa väitöskirjatutkijoille, joiden aiheena on energiatehokkuus tai energian tuotannon ja jakelun ympäristövaikutukset.

Vuosittain eri yliopistoista saapuviin hakemuksiin perehtyy energia-alan professoritasoinen toimikunta. Tukea ovat voineet saada myös ulkomailta Suomeen tulleet tutkijat.

 

AimoPuromaki90-2422_970px.jpg

Onnittelumaljoja nostamassa sukulaisia, ystäviä ja energia-alan kollegoita.

 

AimoPuromaki90-2492_970px.jpg

Myös Retuperän torviseitsikko osallistui kuuluvasti onnentoivotuksiin.