Henkilöt Näkökulmat

Tutkija Sampson Tetteh luo uutta teknologiaa energiamurroksen nopeuttamiseksi


“Halusin ammatin teknologian parissa jo lapsesta lähtien. Purin osiin mitä tahansa laitteita, joita sain käsiini, vain oppiakseni, miten ne toimivat. Kun kasvoin vanhemmaksi, aloin rakentaa erilaisia koneita tai laitteita, joita keksin mielessäni.

Lukiossa tutustuin ilmastonmuutokseen, kun opettajani näytti meille videon sen vaikutuksista maailmaan ja populaatioihin. Koin kutsumuksen kouluttautua insinööriksi, jotta voisin kantaa oman korteni kekoon taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan. Olen pysynyt tällä opin tiellä tähän päivään asti.

Tutkimukseni liittyy energian varastoimiseen. Uusiutuville teknologioille ja energian säästämiselle on yhä suurempi kysyntä. Väitän, että meidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota niissä käytettäviin materiaaleihin. Esimerkiksi akut, joita käytetään muun muassa mobiililaitteissa ja sähköautoissa, sisältävät litiumia. Sen varannot ovat ehtymässä tällä kulutustahdilla.

Materiaalien holtiton käyttö johtaa samanlaiseen tilanteeseen, jossa olimme kun maailman öljyvarat alkoivat vähetä – sen sivutuotteiden kuten bensiinin hinta nousi. Meidän täytyy välttää sama tilanne sähkön kanssa, sillä sadoilla miljoonilla ihmisillä ei vieläkään ole siihen kunnollista pääsyä.

Olen suunnitellut laitteen, jossa sähköä varastoidaan ja kierrätetään lämpöenergiatankissa. Laitteessa on moottori, joka muuttaa varastoidun energian takaisin sähköksi. Laite on modulaarinen, eli siihen voi liittää jatkopalasia erilaisiin energiankulutustarpeisiin, ja se soveltuu itsenäiseksi energianlähteeksi kokonaisten sähköverkkojen mittakaavassa. Kehitämme tässä tutkimuksessa myös maanalaista hybridikaukolämpövarastoa.

Valitsimme järjestelmämme varastointimateriaaliksi hiekan. Se sietää suuria lämpötiloja ja sitä on maailmassa riittämiin, mikä tekee siitä erittäin halvan materiaalin. Meillä on patenttihakemukset vetämässä näille teknologioille ja olemme pian valmiita kaupallistamaan ne startup-yrityksenä.”

 

Tutkija Sampson Tetteh

 

Mitä alallasi pitäisi tutkia seuraavaksi? Miksi?

“Jos jatkamme vanhoihin teknologioihin investoimista, emme ole ottaneet maapallon pelastamista vakavasti. Mielestäni päätöksentekijöiden tulisi miettiä tarkkaan, millaisia teknologioita valitaan ja mitä resursseja ne vaativat. Minun laitteeni ovat vain pieni osa kaikista saatavilla olevista uusiutuvista teknologioista. Tarvitaan enemmän investointeja aurinko- ja tuulivoimaan sekä uusiutuvan energian infrastruktuureihin. Kiitän KAUTEa siitä, että he ovat ensimmäisiä organisaatioita, jotka ovat lähteneet tukemaan uusien innovaatioiden syntymistä näillä aloilla.”

 

Mikä tai kuka on viimeksi avartanut mieltäsi tutkimuksen saralla?

“Poislukien mainitsemani video, en pysty erottamaan mitään tiettyä hetkeä. Minulla on aina ollut kyky yhdistellä erilaisia ideoita ja asioita monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseksi. Tästä oli hyötyä graduprojektissani: alkuperäinen idea jalostui niin paljon, että siitä syntyi kokonaan toinen pian patentoitu innovaatio.”

 

Minkä villin unelman tahtoisit tutkimustyössä toteuttaa, jos raha ei olisi este?

“Minua kiehtoo hankalien ja monimutkaisten teknologioiden herättäminen henkiin. Haluaisin rakentaa moottoreita, joita ihmisten mielestä ei ole mahdollista tehdä ja jotka ovat täysin erilaisia kuin olemme tottuneet näkemään.”

Tarkoitatko erilaisia nimenomaan niiden toiminnalta?

“Kyllä, koska emme ole vielä saavuttaneet täydellisiä teknologioita esimerkiksi termodynamiikan alalla. Mistä voimme tietää, ellemme rohkeasti kokeile ja rakenna uusia prototyyppejä? Kun kyseenalaistamme, tutkimme ja kehittämme nykyisiä huipputeknologioita ja jopa itse insinööritieteiden lakeja, saatamme löytää itsemme jonkin uuden ja paremman ääreltä.”

 

Sampson Tetteh LinkedInissä

Lue Sampsonin tarina Aalto Ventures Programin blogissa