Henkilöt Uutiset

In memoriam: Aimo Puromäki


Energianeuvos, DI Aimo Puromäki kuoli rauhallisesti kotonaan sunnuntaina 25. elokuuta 2019. Helsingissä 25. toukokuuta 1928 syntynyt Puromäki oli yksi energia-alan merkkimiehistä. Hän jätti urallaan pysyvän jäljen suomalaiseen ja kansainväliseen energiatoimintaan.

Puromäki valmistui Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1953, minkä jälkeen hän teki lähes 40 vuoden uran Helsingin kaupungin sähkölaitoksessa. Verkkoinsinöörinä hän oli mukana suuressa virranmuutoksessa, kun kaupungin sähkönjakelussa siirryttiin tasavirrasta vaihtovirtaan. Myöhemmin jakeluosaston päällikkönä hän vaikutti sähkön tariffi- eli hintarakenteisiin sekä tekemällä käyräanalyyseja sähkön kulutuksesta että toimimalla kansainvälisen sähköntuottajien ja -jakelijoiden UNIPEDE-järjestössä.

Puromäestä tuli yhdistyneen Energialaitoksen toimitusjohtaja vuonna 1982. Hänen
aikanaan rakennettiin uudet Salmisaaren ja Vuosaaren voimalaitokset. Hiilimies mukautui maakaasumieheksi ja mahdollisti helsinkiläisille hyvin edullisen polttoainesopimuksen pitkäksi aikaa. Mittava päästöjen vähentäminen ja ympäristöraportointi alkoivat.

Helsingin Seudun Lämpövoima Oy:ssa Puromäki edisti energiatehokkaan sähkön ja lämmön yhteistuotannon sekä ydinvoiman painoarvoa energiaratkaisuissa. Vuodesta 1991 eteenpäin Puromäki oli toimitusjohtajana ABB Atomissa, mutta uuden ydinvoimalan rakentamista ei tuolloin hyväksytty.

Puromäellä oli merkittäviä luottamustoimia ja jäsenyyksiä energiateollisuuden järjestöissä ja yrityksissä sekä insinöörialan järjestöissä. Vuonna 1988 hänelle myönnettiin energianeuvoksen arvo.

Aimo Puromäellä oli sana hallussa. Hän kirjoitti Energiauutiset-lehteen kolumneja energiakentän ajankohtaisista ilmiöistä. Lukijat odottivat inspiroivia ja yllättäviäkin näkökulmia tai ”oivakkeita” sisältäviä kolumneja innolla. Kymmenen vuoden ajalta vuosituhannen vaihteesta kootut kolumnit julkaistiin antologiana vuonna 2013.

80-vuotispäivänään vuonna 2008 Puromäki perusti Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiö KAUTEen nimeään kantavan erikoisrahaston. Rahastosta myönnetään vuosittain apurahoja sähköhuollon energiatehokkuuden ja energiantuotannon ympäristövaikutusten tutkimukseen. Erikoisrahasto on tukenut jo yli 30 nuoren tutkijan väitöskirjatyötä tai väitöstyön jatkoa.

Puromäki asui Vartiokylän kauniissa talossaan loppuun asti naapuriensa ja kummityttönsä tukemana. Talossa soi klassinen musiikki mittavasta levykokoelmasta ja radiosta. 90-vuotisvastaanotto aurinkoisella puutarhatontilla keväällä 2018 oli lämminhenkinen ja sopivan meluisa Retuperän WBK -puhallinorkesterin säestyksellä.

Aimo Puromäki oli kunnioitusta herättävä, mutta hyväntahtoinen ja helposti lähestyttävä persoona. Viime vuosiin asti metrossa tai kauppakeskuksessa entisten sähkisläisten ja energisläisten kohtaaminen ilahdutti molempia osapuolia.