Uutiset

Nokian jalokivi – erään puhelinkeskuksen historia


Nokian jalokivi – tarina suomalaisesta DX 200 puhelinkeskuksesta

Nokian jalokivi kertoo kiehtovan ja värikkään tarinan Suomen kautta aikojen merkittävimmästä teknologiaprojektista DX 200:sta. Puolen vuosisadan työn tuloksena maailmanlaajuisesti lähes kaksi miljardia ihmistä käyttää nykyään DX 200 -pohjaisia tietoliikenneverkkoja. Kirja tästä Suomen tärkeimmästä innovaatiosta julkaistaan KAUTE-säätiön tuella.

Yli 50 000 henkilötyövuoden tutkimus- ja tuotekehityspanostusten sekä taitavan markkinoinnin ansiosta alun perin syrjäseutujen kiinteän verkon pieneksi keskukseksi tarkoitettu nerokas tuote on NMT-, GSM-, 3G- ja 4G-verkkojen myötä poikinut kymmenien miljardien eurojen liiketoiminnan.

Nokian jalokivi on tarina nyky-Nokian synnystä ja sen kasvusta maailman johtavien tietoliikenneverkkotoimittajien joukkoon. Samalla se valottaa suomalaista teollisuuspolitiikkaa ja kertoo kauppapolitiikasta kylmän sodan keskiössä. Kertomus DX 200:n vaiheista on myös tarina johtamisesta, arvoista, kansainvälistymisestä, vastoinkäymisistä ja onnistumisista.

Kirjoittajat Martin Sandelin ja Juha Partanen avaavat Nokian jalokivessä maailman, joka on tähän asti ollut suurelle yleisölle tuntematon. Kirjaan on haastateltu kymmeniä ihmisiä, minkä lisäksi kirjoittajilla on ollut käytössään niin Nokia-yhtymän kuin keskeisten henkilöiden omatkin arkistot. Niiden kätköistä kaivetut yli 5000 dokumenttia antavat tarinan tapahtumille tukevan faktapohjan. Nokian jalokivi on tarina ihmisistä, joilla oli yhteinen visio, jotka uskoivat itseensä ja toisiinsa – ja joilla oli rohkeutta tehdä kauaskantoisia päätöksiä. Lisätietoja.