Palkinnot Uutiset

Tässä ovat Talousjournalismi-palkinnon voittajaehdokkaat

Neljä työryhmää ja toimittajaa kilpailee 10 000 euron Talousjournalismi-palkinnosta. Finalistit valitsi nelihenkinen asiantuntijaraati.

Talousjournalismi-palkinto on uusi tunnustuspalkinto, joka jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle taloustoimittajalle laadukasta talousjournalismia edistävästä julkaisusta tai teosta. Palkinnon tavoite on edistää ja huomioida korkealaatuista talousjournalismia ja tutkitun tiedon käyttöä. 

Palkinnon saajaksi kerättiin huhtikuussa ehdotuksia, joita tuli yhteensä 23. Palkittavaksi sai ehdottaa JSN:n toimintaperiaatteisiin sitoutuneissa medioissa 28.4.2022-28.4.2023 ilmestynyttä juttua.

“Ehdotuksissa näkyi hienosti suomalaisen talousjournalismin monipuolisuus. Shortlistalle valitut jutut ovat myös hyvin erilaisia: on pelillisyyttä, paikallisuutta, syvällistä yritysanalyysiä sekä talousnäkökulmalla tehty henkilöjuttu someajan ilmiöstä”, summaa KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku.

Tutustu alla asiantuntijaraadin valitsemiin Talousjournalismi-palkinnon finalisteihin! Palkinnon voittaja julkistetaan tiistaina 20.6.2023. 

Leikkaa Ylen pelissä valtion talous kuntoon ja katso, kuka valinnoistasi kärsii

Työryhmä: Taneli Arponen, Tulikukka de Fresnes, Timo-Pekka Heima, Antti Parviala, Eetu Pietarinen, Mika Pippuri ja Maria Stenroos

Pelillinen verkkoartikkeli valaisee Suomen valtiontaloutta käytännönläheisellä tavalla: lukija voi karsia menoja, kiristää veroja tai molempia – ja nähdä valintojensa seuraukset. Peli perustuu laajaan tietoaineistoon, joka on koottu muun muassa valtion talousarvioesityksestä, ministeriöiltä, Eläketurvakeskukselta, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta, Tilastokeskukselta ja Verohallinnolta.  

“Ajankohtainen aihe ja innovatiivinen toteutus! Työ käsittelee hankalaa aihetta tavalla, joka innostaa kokeilemaan. Lisäksi tutkittua tietoa on käytetty hienosti hyväksi”, asiantuntijaraati kommentoi ehdotusta. 

Perehdy artikkeliin Ylen sivuilla

Turun Sanomien jättilistaus esittelee Varsinais-Suomen sata suurinta työpaikkojen lisääjää ja vähentäjää: Katso taulukosta, mihin yrityksiin palkattiin yli 2 000 ihmistä 

Työryhmä: Jenni Honkanen ja Klaus Perälä

Artikkelin taustalla on kattava aineisto: Turun Sanomat ja Turun kauppakamari listasivat 15:nnen kerran maakunnan suurimmat yritystyönantajat. Yrityksiä pyydettiin antamaan koko konsernin henkilöstömäärä Varsinais-Suomessa.

“Artikkeli tarjoaa monipuolista tietoa yrityskentästä. Juttu on paikallisesti kiinnostava ja hyvä osoitus maakunnallisen median tekemästä laadukkaasta talousjournalismista”, asiantuntijaraati kommentoi ehdotusta. 

Lue artikkeli Turun Sanomien sivuilta

Mitä ihmettä Pihlajalinnassa tapahtuu? Talous sakkaa ja johtaminen ontuu – Näin Kauppalehden lähteet kuvailevat ongelmia 

Työryhmä: Kyösti Jurvelin ja Cilla Bhose

Artikkeli selvittää perusteellisesti taustoja ja syitä terveysyhtiö Pihlajalinnan alisuoriutumisen takana. Yhtiön tunnusluvut on selvitetty tarkasti ja havainnollistavaa vertailua tehdään myös alan kilpailijoihin.

“Tämä on huolellisesti ja hyvin taustoitettu syvällinen juttu pörssiyhtiön merkittävistä ongelmista. Harva media Suomessa pystyy tekemään näin tarkkaa seurantaa pörssiyhtiöistä”, asiantuntijaraati kommentoi ehdotusta.

Tilaajat voivat lukea jutun Kauppalehden sivuilta

Näin hän vaikuttaa – Sara Vanninen on yrittäjä, joka tienaa 200 000 euroa vuodessa. Silti jatkuvasti joku käskee häntä menemään oikeisiin töihin

Toimittaja: Katriina Pajari

Jutussa puretaan somevaikuttamisen ansaintalogiikkaa kovatuloisen vaikuttajan Sara Vannisen kautta. Vanninen tienaa satoja tuhansia euroja vuodessa, mutta somevaikuttajan uraan suhtaudutaan skeptisesti. 

“Jutun näkökulma on talousjournalismissa tuore ja tavoittanee laajempia kohderyhmiä kuin tavallinen talousuutisointi. Taloutta käsitellään raa’asti yrittäjyyden kautta. Samalla murretaan monia myyttejä”, asiantuntijaraati kommentoi ehdotusta. 

Tilaajat voivat lukea jutun Helsingin Sanomien verkkosivuilta

Arvioinnissa kiinnitettiin huomioita muun muassa journalistiseen tasoon, vaikuttavuuteen sekä taloudellisen ymmärryksen ja tutkitun tiedon käytön edistämiseen. 

Palkintoraatiin kuuluvat professori Virpi Tuunainen, toimituspäällikkö Anni Erkko, professori Pekka Mattila ja toimitusjohtaja Arno Ahosniemi. Raadin sihteerinä toimii KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku. Palkinto jaetaan KAUTE-säätiön Talouselämä-lehden erikoisrahastosta. KAUTE-säätiö tukee kaupallisten ja teknillisten tieteiden tutkimusta sekä tutkimustiedon levittämistä.