Uutiset

Tukea tutkimukselle, joka muuttaa maailmaa


Harva kuusikymppinen katsoo yhtä nälkäisesti ja innokkaasti tulevaan kuin Kaupallisten ja teknillisten tieteiden tukisäätiö KAUTE. Vuonna 1956 perustettu säätiö on alusta lähtien pyrkinyt kunnianhimoisesti uudistamaan suomalaista elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa, eivätkä tavoitteet ole vuosien varrella kaventuneet.

Säätiön nykyinen painopiste on sellaisen tutkimuksen tukemisessa, joka tarjoaa välineitä suurten globaalien ilmiöiden käsittelyyn ja ratkomiseen. KAUTE on järjestänyt teemahakuja esimerkiksi robotisaatioon ja tekoälyyn liittyen. Viimeisin teemahaku keskittyi cleantechin eli luonnonvarojen kestävää käyttöä edistävien teknologioiden tutkimukseen.

“Haluamme viedä eteenpäin asioita, jotka muuttavat maailmaa. Olemme yrittäneet enenevästi luoda keskustelua erityisesti ilmiöistä, jotka johtuvat teknologian muutoksesta ja siitä, mitä ne tarkoittavat yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa”, kertoo säätiön asiamies Jouni Lounasmaa.

Tulevaisuuden ymmärtäminen vaatii monitieteistä yhteistyötä

Taloudellinen ja teknologinen kehitys vaikuttaa kaikkiin yhteiskunnan osa-alueisiin aina energiantuotannosta kuluttajakäyttäytymiseen. Teknillisten ja kaupallisten alojen tutkimus on välttämätöntä, mutta tulevaisuuden ymmärtäminen vaatii osaamista useilta aloilta.

“Rahoittamamme tutkimus yhdistää teknologisen kehityksen, liiketoimintamahdollisuudet ja kuluttajakentän muutokset. Esimerkiksi fintechin kaltaisessa ilmiössä, jossa pankki- ja rahoitusjärjestelmä muuttuu teknologian myötä, on kyse samanaikaisesti teknologian, sääntelyn ja ihmisten käyttäytymisen muutoksesta.”

Pieni säätiö on kokoaan suurempi, sillä se pyrkii tekemään paljon yhteistyötä muiden säätiöiden, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa. Jouni Lounasmaa kannustaa myös apurahaa hakevia tutkijoita miettimään yhteistyötä ja uusien monitieteisten tutkimusryhmien muodostamista.

“Yhdessä tekemällä voi saada liikkeelle paljon suurempia asioita kuin yksin. Tällainen monitieteinen säätiö on valmis rahoittamaan ketterästi erilaisia hankkeita”, hän vinkkaa.

Tutkimustyö valokeilaan

Säätiön toimintaa ajaa usko siihen, että tutkimuksesta on todellista hyötyä vasta, kun tieto leviää ja ihmiset kuulevat siitä. KAUTE tarjoaa apurahansaajilleen viestinnällistä tukea muun muassa koulutusten muodossa sekä mahdollisuuden kertoa työstään erilaisissa tapahtumissa ja julkaisuissa.

“Tutkimustyö on monen hyvän lähde. KAUTEn taustalla on alusta lähtien vaikuttanut halu nostaa tutkimuksen teon arvostusta”, Lounasmaa kiteyttää.

Vuonna 2018 säätiö marssittaa apurahansaajansa entistä selkeämmin näkyville. Maaliskuussa käynnistyy KAUTEn uusi juttusarja, jossa esitellään säätiön rahoittamien tutkijoiden uusia ja mielenkiintoisia tutkimusavauksia. Jutuissa tutkijat tarjoavat tuoreita näkökulmia ajankohtaisiin tai nouseviin ilmiöihin.

“Monet maailmaa ravistelevat kehityskulut, kuten ruoantuotannon muuttuminen ja tekoälyn räjähtäminen ovat niin moniulotteisia, että ne vaativat kokonaan uusia tarkastelun välineitä. Rahoittamamme tutkijat ovat etujoukoissa pitämässä huolta, että pysymme kehityksessä mukana. Säätiö haluaa antaa heille tilaa tuoda tutkimustyönsä valokeilaan”, Jouni Lounasmaa sanoo.

 

Haluatko uuden juttusarjan artikkelit sähköpostiisi? Tilaa KAUTE-säätiön uutiskirje!