Apurahat Henkilöt Palkinnot Uutiset

Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023 Ashish Mohite tulostaa betonia ja muuttaa maailmaa

Lehdistötiedote: Julkaisuaika to 25.4.2024 | KAUTE-säätiö

KAUTE-säätiö on valinnut Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi Ashish Mohiten, jonka yritys Hyperion Robotics vähentää hiilijalanjälkeä vähähiilisen betonin 3D-tulostuksella.

“Tässä ajassa pidän tärkeänä etsiä parempia ja nopeampia tapoja auttaa planeettaamme”, kertoo Ashish Mohite Hyperion Roboticsilta. KAUTE-säätiö palkitsee Mohiten Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023 -tunnustuspalkinnolla.

Mohiten vuonna 2020 perustama yritys keskittyy hiilijalanjäljen pienentämiseen vähähiilisen betonin 3D-tulostuksen avulla. Se valmistaa optimoituja rakenteellisia elementtejä, kuten vesitankkeja ja perustuksia, energia- ja vesirakentamisen tarpeisiin. “Yrittäjyys sopii minulle. Rakastan ongelmanratkaisua ja elämää, joka haastaa minua”, hän sanoo. 

“Ilmastoteknologiayrityksenä autamme rakennusyrityksiä vähentämään hiilidioksidipäästöjään”, Mohite kertoo. “Betoni on maapallon toiseksi eniten käytetty materiaali, jonka osuus päästöistä on 8 %. Voimme auttaa yrityksiä ja tätä planeettaa teknologiamme avulla.”

Asiamies Tuomas Olkku kertoo tutkijayrittäjyyden olevan KAUTE-säätiölle tärkeää: “Se on yksi relevantti väylä tutkimustulosten käytännön sovelluksiin. Korkeaan osaamiseen perustuvat yritykset tuottavat menestyessään lisäarvoa laajasti ympärilleen.” Olkku toivookin, että erityisesti nuoret tutkijat näkisivät yrittäjyyden uravaihtoehtona ja tapana viedä tutkimustyönsä käytäntöön. 

Raati ja kriteerit

Vuoden nuoren tutkijayrittäjän valitsi raati, johon kuuluivat Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen; yrittäjä, AKY – Akavalaiset yrittäjät ry:n puheenjohtaja Timo Saranpää; Futurice Oy:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Sievinen sekä vuoden 2022 nuori tutkijayrittäjä -palkinnon voittaja, Weeefiner Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hänninen.

Ashish Mohiten palkitsemista raati perusteli sillä, että tämä on onnistunut luomaan lyhyessä ajassa vauhdikkaasti kasvavaa liiketoimintaa ja luomaan suhteita merkittäviin asiakkaisiin. Yrityksen perustajana ja teknologiajohtajana toimivalla Mohitella on merkittävä rooli yrityksensä kehittämistyössä.

Raadin mukaan huomionarvoista on myös Hyperion Roboticsin ydintyö. Yrityksen betonin 3D tulostusteknologia vähentää raaka-aineen tarvetta hyödyntämällä teollisuuden sivuvirtoja sekä pienentää merkittävästi betonirakenteiden hiilijalanjälkeä. Hyperionin tiimi on täynnä kansainvälisiä huippuosaajia ja se on muissakin suhteissa esimerkillisen monimuotoinen.

Mohiten lisäksi Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023 -palkinnosta kisasivat Laura Koivusalo (StemSight) ja Jussi Vimpari (Apex Heat). Palkinnon suuruus on 5000 euroa. Palkinto jaetaan Business Finlandin järjestämässä Science Startup dayssa 5.6.2024.

Ashish Mohiten kuva: Iris Mark

Lisätiedot:

Tuomas Olkku
Asiamies, Kaute-säätiö
040 901 5304
tuomas.olkku@kaute.fi

Ashish Mohite
CTO, Hyperion Robotics
Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023
050 476 5661
ashish@hyperionrobotics.com

Linkit:

https://kaute.fi/
https://www.hyperionrobotics.com/

Mikä on KAUTE? Vuonna 1956 perustettu KAUTE-säätiö tukee kaupallisten ja teknillisten tieteiden tutkimusta sekä tutkimustiedon levittämistä. Säätiön tavoitteena on auttaa suomalaista yhteiskuntaa ja yrityksiä uudistumaan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla.