KAUTE talks

KAUTE talks. Tutkimusmatkoja: Tutkijayrittäjä muuttaa maailmaa

Jos tutkija tuottaa uutta tietoa ja yrittäjä soveltaa sitä, mitä tekee tutkijayrittäjä? Ja miksi tutkijayrittäjyydestä pitäisi puhua enemmän? Uuden podcastin ensimmäisessä jaksossa tutustutaan aiheeseen tarkemmin.

Tutkijan ja yrittäjän työnkuvat muistuttavat toisiaan. Siinä missä tutkija etsii uusia tapoja tarkastella käsillä olevaa asiaa, myös yrittäjä tekee samoin. Tutkimustyön itsenäisyys vaatii hyviä itsensä johtamisen taitoja, ja samaa peräänkuulutetaan myös yrittäjältä.

Mutta miten – ja ennen kaikkea miksi – huippututkimus ja yritystoiminta kannattaa yhdistää? Siis miten tieteelliset läpimurrot, uljaat innovaatiot, valjastetaan kannattavaksi liiketoiminnaksi? Entä millaiset asiat ja arvot motivoivat ja ohjaavat tutkijayrittäjää?

Kaute Talks -podcastissa professori Jaan Praks ja teknologiajohtaja, yrittäjä Ashish Mohite valaisevat asiaa. Tienviittana toimii Maija Ilmoniemi.

Jaan Praks

Jaan Praks on virolainen fyysikko, joka päätyi Aalto yliopiston sähkötekniikan professoriksi sattuman oikusta. Hänen tutkimusryhmänsä tutkii tällä hetkellä edullisia satelliitteja, ja Praks uskookin, että ihmiskunta tarvitsee avaruustekniikkaa globaalien ongelmien ratkaisemiseksi. Tutkijayrittäjyydestä pitäisi Praksin mukaan puhua enemmän, sillä nopea tuotteistaminen tarjoaa eniten tehokkuutta sekä tekijälle että yhteiskunnalle.

Jaan Praks tutkijayrittäjä podcast Kaute Talks kuvaajatiedot Nani Annette
Kuva: Nani Annette
Ashish Mohite

Ashish Mohite on arkkitehti, tutkija ja yrittäjä, joka työskentelee teknologiajohtajana perustamassaan Hyperion Roboticsissa. Mohite teki väitöskirjansa Aalto yliopistossa, jossa myös idea nykyisestä yritystoiminnasta muotoutui.

Hyperion Robotics on ilmastoteknologiayritys, joka keskittyy vähentämään hiilijalanjälkeä vähähiilisen betonin 3D-tulostuksella. Kaute-säätiö palkitsi Mohiten Vuoden nuori tutkijayrittäjä 2023 -tunnustuspalkinnolla.

Ashish Mohite tutkijayrittäjä podcast Kaute Talks Kuvaaja Nani Annette
Kuva: Nani Annette

KauteTalks on Kaute-säätiön podcast, jossa käsitellään kauppatieteen ja tekniikan tutkimusta. Ohjelmassa vierailevat oman alansa huiput, jotka innostavat muuttamaan maailmaa. 

Meille monimuotoinen ja oikeudenmukainen tulevaisuus on tärkeää. Tuemme huippututkimusta, joka muuttaa maailmaa esimerkiksi digitalisaation avulla sekä vauhdittamalla kestävyyssiirtymää. Tervetuloa tutkimusmatkalle!