Uutiset

Tulenkantaja-apurahat


KAUTE-säätiön Tulenkantaja-apurahat julkistettiin 24.11. Tulenkantaja-haussa haimme 2-4 digitalisaation tutkijaa, jotka haluavat muuttaa Suomea. Rahoitettaville tutkijoille myönnetään 20.000–50.000 euron rahoitus digitaalisuuden tutkimukseen. Digitaalisuuden tutkimus tarkastelee digitalisaation tuomaa yhteiskunnallista, teknologista ja taloudellista murrosta ja luo isoa kuvaa ja ymmärrystä.

Tulenkantaja-apurahan saajiksi oli ehdolla kahdeksan kovatasoista hanketta ja hakijaa. Hankkeet koskevat tärkeitä ja mielenkiintoisia tutkimusaiheita, josta osoituksena tutkimushankkeista tehdyt videot ovat keränneet yli 1200 katselua ja kaikkiaan neljä videota sai n. 200 katselukertaa.

Säätiön hallitus on päättänyt myöntää kaikkiaan kolme 30.000€ Tulenkantaja-apurahaa. Arvioinnissa painotettiin aiheen merkittävyyttä, hankkeen toteutettavuutta sekä vuorovaikutusssuunnitelmaa. Apurahapäätökset julkistettiin säätiön 60-vuotisjuhlassa 24.11.2016.

Myönnetyt apurahat

Kimmo Karhu Aalto-yliopistosta 30.000€ tutkimushankkeeseen: Avoimen alustan lisenssi. Perustelut: Kyseessä merkittävä ratkaistava ongelma: alustatalouden keskittymisen ongelma. Tutkimusaihe on jäsennetty hyvin ja siinä esitetty interventio on erityisen mielenkiintoinen. Lisäksi kv-yhteistyöverkosto on vahva.

KTT Joni Salminen Turun Yliopisto 30.000€ tutkimushankkeeseen: Algoritmien valta. Neutraalius ja puolueellisuus koneellisessa päätöksenteossa. Perustelut: Haastava ja jopa polttava tutkimusaihe. Selkeän tutkimuksellinen ote.

TkT Rita Lavikka Aalto-yliopistosta 30.000€ tutkimushankkeeseen: Teollisen talonrakentamisen digitalisointi. Perustelut: Suomessa rakentaminen on selkeästi ala, johon digitaalinen murros iskee seuraavaksi. Yhtäältä kiinteistöjen korkea hinta ja toisaalta alan tuottavuuden heikko kehitys tekevät siitä disruptiokypsän toimialan. Digitaalisuudella on mahdollisuus muuttaa koko rakennusalaa.

Hallitus päätti lisäksi myöntää eniten ääniä saaneelle Einari Kurvisen hankkeelle apurahan 10.000€. Yleisöäänestyksessä annettiin 550 ääntä, joista eniten ääniä keräsi Einari Kurvisen hanke: Matematiikan adaptiivinen sähköinen opintopolku.

Kannustukseksi kaikille hakijoille säätiön hallitus päätti, että kaikki finalistit, joille ei myönnetä varsinaista Tulenkantajat -apurahaa, saavat 2.500€ käytettäväksi tutkimus- tai konferenssivierailuihin ulkomailla.

Hakija Aihe Päätös
Juuso Autiosalo Teollisuuden lisätty todellisuus 2.500€
Kimmo Karhu Avoimen alustan lisenssi 30.000€
Annakaisa Kultima Miten tulevaisuuden pelintekijä koulutetaan? 2.500€
Einari Kurvinen Matematiikan adaptiivinen sähköinen opintopolku 10.000€
Rita Lavikka Teollisen talonrakentamisen digitalisointi ja yleistäminen Suomessa 30.000€
Juri Mattila The Role of Distributed Consensus Architectures in the Transformation of Technology-Based Business 2.500€
Joni Salminen Algoritmien valta. Neutraalius ja puolueellisuus koneellisessa päätöksenteossa 30.000€
Jesse Yli-Huumo Digitaalisten infrastruktuurien ja alustojen strateginen käyttö ohjelmistotuotannossa 2.500€